Buzz

Tesla Autopilot per ongeluk activeren is peperduur

Een Amerikaanse Tesla-eigenaar schrok zich een aap toen het merk hem plots 14.000 dollar (ca. 11.800 euro) via zijn creditcard aanrekende omdat een familielid per ongeluk de Autopilot had geactiveerd. Een sensatiezoeker?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 13 aug. 2021 | Leestijd: 4 min

Een elektrische auto is eigenlijk niets minder dan een computer op vier wielen, waarmee de updates ook ‘over-the-air’ kunnen gebeuren. Dat heeft zijn voordelen om diagnoses op het voertuig te stellen en nieuwe toepassingen te installeren en aan te passen. Tegelijk bestaat de vrees dat de merken te veel invloed zullen krijgen op je auto en het gebruik ervan.

Dominic Preuss, directeur productmanagement bij Google en tot voor kort de trotse eigenaar van een Tesla Model 3, is niet te spreken over de handelswijze van het bedrijf van Elon Musk, maar of dat wel terecht is…

Advertentie – lees hieronder verder

De man had zijn Tesla even uitgeleend aan zijn schoonvader die niet helemaal vertrouwd was met de bediening en de boordfuncties van deze EV. Er werd gezegd dat had hij door tweemaal te klikken op de versnellingskeuzehendel de Autopilot per ongeluk had ingeschakeld. Dat is een optie in de Model 3.

Geen wachtwoord nodig?

Tesla Model 3

Deze optie in combinatie met de ‘Full Self-Driving Capability’ kost 14.000 dollar (omgerekend ca. 11.800 euro), een bedrag dat meteen via de creditcard van de eigenaar wordt verrekend. Uiteraard vond Dominic Preuss dit een vreemde praktijk omdat een volgens hem ‘toevallig tikje’ tegen de pook wel erg grote en dure gevolgen had. De man beweert ook dat er helemaal geen wachtwoorden of bevestigingen via zijn creditcard werden gevraagd.

Uiteindelijk slaagde Preuss er toch in deze aankoop weer ongedaan maken vanuit de Tesla-app en is het bedrag intussen terugbetaald op zijn creditcard. Noteer dat Tesla normaal toelaat dat je een onbedoelde aankoop binnen de 14 dagen annuleert. Veel zorgen over zulke ongelukjes hoeven Tesla-rijders zich dus niet te maken.

Is zijn klacht wel terecht?

In deze context is het niet mogelijk om via de versnellingskeuzehendel Autopilot aankopen te doen, aldus Joris Steenman, Communications Specialist bij Tesla. Aankopen kunnen worden gedaan vanuit de Tesla-app of in het online Tesla-account. Bij een Tesla met Autopilot wordt het systeem inderdaad geactiveerd door tweemaal te klikken op de hendel, maar het gaat er hier om dat Autopilot er niet op zat en dat er wordt beweerd dat het vanuit de auto is gekocht. Dat is simpelweg niet mogelijk.

“Uiteraard vond Dominic Preuss dit een vreemde praktijk omdat een ‘toevallig tikje’ tegen de pook wel erg grote en dure gevolgen had.”

Dit kan dus fysiek niet. Dit wordt wel in eerste instantie beweerd door Dominic, maar een tweet verder lees je dit: “It’s possible my father-in-law triggered it another way”.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon