Buzz

Tesla Autopilot per ongeluk activeren is peperduur

Een Amerikaanse Tesla-eigenaar schrok zich een aap toen het merk hem plots 14.000 dollar (ca. 11.800 euro) via zijn creditcard aanrekende omdat een familielid per ongeluk de Autopilot had geactiveerd. Een sensatiezoeker of afzetpraktijken van Tesla?

Geschreven door Alain De Jong | 13/08/2021

Een elektrische auto is eigenlijk niets minder dan een computer op vier wielen, waarmee de updates ook ‘over-the-air’ kunnen gebeuren. Dat heeft zijn voordelen om diagnoses op het voertuig te stellen en nieuwe toepassingen te installeren en aan te passen. Tegelijk bestaat de vrees dat de merken te veel invloed zullen krijgen op je auto en het gebruik ervan.

Die stelling deelt wellicht Dominic Preuss, directeur productmanagement bij Google en tot voor kort de trotse eigenaar van een Tesla Model 3. Maar tegenwoordig is hij helemaal niet te spreken over de handelswijze van het bedrijf van Elon Musk.

De man had zijn Tesla even uitgeleend aan zijn schoonvader die niet helemaal vertrouwd was met de bediening en de boordfuncties van deze EV. Blijkbaar had hij door tweemaal te klikken op de versnellingskeuzehendel de Autopilot per ongeluk ingeschakeld. Dat is een optie in de Model 3. Maar als je die activeert – ook per ongeluk – zonder dat je deze functie bij de aankoop had gekozen, wordt de Autopilot alsnog aangerekend.

Geen wachtwoord nodig

Tesla Model 3

Dat is vreemd en pijnlijk, omdat deze optie in combinatie met de ‘Full Self-Driving Capability’ 14.000 dollar (omgerekend ca. 11.800 euro) kost, een bedrag dat meteen via de creditcard van de eigenaar wordt verrekend. Uiteraard vond Dominic Preuss dit een vreemde praktijk omdat een ‘toevallig tikje’ tegen de pook wel erg grote en dure gevolgen had. Volgens hem werden er helemaal geen wachtwoorden of bevestigingen via zijn creditcard gevraagd. Al heerst er op dit vlak onzekerheid omdat zijn schoonvader toen achter het stuur zat.

Uiteindelijk slaagde Preuss er toch in deze aankoop weer ongedaan maken vanuit de Tesla-app en is het bedrag intussen terugbetaald op zijn creditcard. Noteer dat Tesla normaal toelaat dat je een onbedoelde aankoop binnen de 14 dagen annuleert. Veel zorgen over zulke ongelukjes hoeven Tesla-rijders zich dus niet te maken.

Lees meer over

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook