De volledig nieuwe Toyota Land Cruiser (codenaam LC300) die in juni jongstleden werd voorgesteld, staat nog niet bij de dealers maar is nu al succesvol. Er werden immers reeds een 22.000-tal pre-orders geteld.
Huh?
Potentiële kopers werden verrast door het feit dat hun orderbevestiging afhankelijk was van een belofte: dat zij hun nieuwe auto niet binnen de 12 maanden na de aflevering zouden verkopen. Zo’n clausule komt wel vaker voor, maar dan bij bepaalde beperkte edities van Ferrari, Aston Martin (of zelfs de Ford GT) en die tot doel heeft om speculatie te beperken.
De Toyota Land Cruiser is een legendarische 4×4, net zoals de Jeep Wrangler of de Land Rover Defender, maar is hij ook effectief het voorwerp van speculatieve waanzin? Zouden sommige mensen écht bereid zijn om meer te betalen teneinde hem eerder te krijgen dan anderen? Misschien, maar dat is sowieso niet de enige reden voor het verbod.
Advertentie – lees hieronder verder
Terrorisme
Toyota wil zijn imago beschermen. Er wordt verwezen naar mogelijke inbreuken op financiële en internationale handelswetten, en we kunnen ook lezen dat “afhankelijk van de uitvoerbestemming, een verkoop kan leiden tot grote problemen die een bedreiging vormen voor de veiligheid in de wereld”.
Anders gezegd: het merk zit er serieus mee verveeld dat terroristen geregeld in Land Cruisers en andere Hilux’en te zien zijn. Gek genoeg rust er geen doorverkoopverbod op de laatstgenoemde pick-up.
Wat als de clausule niet wordt nageleefd?
Ten eerste kan het de “gewetenloze” klant dan verboden worden in de toekomst nog een Toyota te kopen. Dat is – het mag gezegd – niet zo gênant als op de zwarte lijst van pakweg Ferrari staan.
Opvallender is dat de Toyota-dealer die de Land Cruiser verkocht óók kan worden aangeklaagd en dat deze het risico loopt om het recht om Toyota’s te verhandelen te verliezen.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be