Mercedes-Benz en elektrische auto’s kunnen we voorlopig moeilijk een geslaagd huwelijk noemen. Nochtans heeft het premiummerk uit Stuttgart de jongste jaren kosten noch moeite gespaard om het hart van de EV-rijder te veroveren. Al in 2014 – nog voor er sprake was van het EQ-gamma – reden we voor het eerst met een elektrische B-Klasse. Deze B-Klasse Electric Drive gebruikte technologie van … Tesla. Moederbedrijf Daimler had destijds zelfs een belang van 9,1 procent in Tesla, maar beging achteraf bekeken de kapitale fout om dat aandeel van de hand te doen.
Mercedes verkocht de elektrische B-Klasse op beperkte schaal. Het ‘EQ-verhaal’ begon pas echt met de EQC in 2018, een grote SUV op een aangepast thermisch platform. Het was meteen duidelijk dat Mercedes haast had om ‘iets elektrisch’ aan te bieden. De EQC werd voorgesteld als het elektrische alternatief voor de GLC, maar was in de praktijk allesbehalve vooruitstrevend. De laadsnelheid bleef achter, het rijbereik was middelmatig en het design wist noch de traditionele Mercedes-rijder, noch de EV-liefhebber echt te overtuigen. De EQC werd in 2023 stilletjes afgevoerd.
Toch zette Mercedes door. De compacte SUV’s EQA en EQB (met zeven zitplaatsen) vonden wel hun publiek. Met de EQE en EQS (telkens ook als SUV) breidde het merk zijn elektrische gamma gestaag uit. De EQE en EQS kregen wel een speciaal ontwikkeld EV-platform mee, maar ook zij wisten de juiste snaar niet te raken. De vloeiende lijnen en gesloten neuzen mochten dan wel aerodynamisch en futuristisch ogen, ze voelden voor veel klanten als een stijlbreuk met het DNA van het merk. Veelzeggend is dat de ontwerpers de EQS bij zijn facelift een ‘grille’ en ster op de motorkap gaven, om het elektrische topmodel meer te laten lijken op de iconische S-Klasse.

Advertentie – lees hieronder verder
Doorbraak dankzij CLA?
Vandaag keert Mercedes met zijn elektrische modellen terug naar een meer geïntegreerde en zeg maar gerust slimmere aanpak. Geen andere designlijn meer, geen apart EQ-submerk meer waarvan niemand het nut inziet. Hoewel hij eerst nog als EQG aangekondigd werd, heet de elektrische G-Klasse uiteindelijk ‘G 580 met EQ-technologie’ en oogt hij ook als een echte G-Klasse. Idem dito voor de nieuwe CLA, een model dat (naar onze bescheiden mening) op papier alle troeven heeft om een groot succes te worden. Eindelijk een elektrische Mercedes die eruitziet als een echte Mercedes. En die ook op technologisch vlak toonaangevend is.
De CLA staat op een nieuw platform en haalt met zijn NMC-batterij van 85 kWh een knap rijbereik tot 792 km. Later dit jaar volgt een versie met LFP-batterij van 58 kWh met naar schatting 500 à 600 km rijbereik. Het 800V-systeem maakt het mogelijk om snel te laden (325 km in 10 minuten). Het infotainmentsysteem draait op het nieuwe MB.OS-besturingssysteem en zit vol AI. Met het optionele Superscreen telt het interieur drie grote schermen.
Sterretjes, schermen en een frunk
We konden de CLA al even bekijken en hij ziet er in het echt nog mooier uit dan op de foto’s. Qua design is vooral de grille met maar liefst 142 verlichte sterretjes op de elektrische versie een eyecatcher. “Heb ik zo’n grille nodig? Waarschijnlijk niet. Wil ik ze? Absoluut wel!”, vindt Mercedes-baas Ola Källenius. In Europa is de grote ster in het midden slechts gedeeltelijk verlicht om wettelijke redenen. Ook de koplampen en achterlichten hebben een verlichting die lijkt op de Mercedes-ster, al is die niet standaard.
Wel standaard op elke versie is het panoramisch dak, dat helaas niet opent. De ontwerpers hebben voor dit glazen dak gekozen om ondanks de lage coupélijn van de CLA toch genoeg hoofdruimte te kunnen bieden. Maak je echter geen illusies: met onze lengte van 1,89 m zaten we achteraan met het hoofd tegen het dak. Hopelijk biedt de toekomstige CLA Shooting Brake – die wellicht in september op de IAA in München debuteert – soelaas. Op de achterbank zitten grote personen vrij hoog met de knieën. Voorin is het ruimteaanbod wel prima en het interieur ziet er ook stijlvol uit. Praktisch is ook de frunk van 101 liter. Al zul je die misschien niet zo vaak gebruiken, want je moet hem telkens openen zoals een klassieke motorkap (ontgrendelen met een hendel in het interieur en aan de klep zelf).
Eén platform, vier modellen
Het MMA-platform van de nieuwe CLA vierdeurscoupé zal ook dienen voor de CLA Shooting Brake (eind dit jaar verwacht) en de GLA en GLB, de opvolgers van de EQA en EQB. Ook deze modellen krijgen een vertrouwd design. Met andere woorden: ze sluiten weer aan bij de klassieke thermische modellen en daar zal wellicht niemand rouwig om zijn. En de A- en B-Klasse dan? Die verdwijnen helaas. De CLA wordt dus het nieuwe instapmodel.
De CLA verschijnt zowel als volledig elektrische versie als met milde hybride aandrijving, allebei door Mercedes in eigen huis ontwikkeld. We zijn erg benieuwd welke impact het gewicht zal hebben op de rijkwaliteiten (de elektrische CLA weegt zo’n twee ton). “Welke kies je? Meestal wordt gezegd dat je geen favoriet kind mag hebben. Maar vandaag maak ik een uitzondering: ik zou voor de volledig elektrische CLA gaan. Bij de CLA zullen de prijzen van de elektrische en thermische versies naar elkaar toe groeien. De totale gebruikskost ligt bij de meeste elektrische wagens sowieso lager”, stelt Ola Källenius.

Hoeveel kost de nieuwe CLA?
Dat brengt ons bij de factor die misschien wel bepalend wordt voor het verkoopsucces van de CLA: de prijs. In mei of juni maakt Mercedes de prijzen bekend. Mercedes belooft dat die zeer concurrentieel zullen zijn. Onder de huidige EQE (vanaf 67.760 euro) brengt Mercedes ook nog de nieuwe elektrische C-Klasse (EQC) en de CLA zit daar qua prijs nog onder. We gokken op ongeveer 57.000 euro. We twijfelen er dan ook niet aan dat deze CLA een groot succes wordt, zeker op de Belgische fleetmarkt. Dit is precies het model dat Mercedes nodig had. Alleen al het feit dat deze elektrische auto voor een keer géén SUV is, kunnen we alleen maar toejuichen. Tegen het einde van de zomer staat de nieuwe CLA bij de dealers, klaar om de elektrische ster van het Mercedes-gamma te worden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be