Batterij elektrische auto opladen weldra in 10 minuten

Naast grotere accu’s, is sneller opladen een tweede piste om de bruikbaarheid en veelzijdigheid van een elektrische auto te vergroten. Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden zopas een batterij die in 10 minuten tot 70 procent kan worden opgeladen. Is dit de grote doorbraak voor elektrisch rijden?

Gepubliceerd op 24 oktober 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Batterij elektrische auto opladen weldra in 10 minuten

De twijfels rond elektrisch rijden hebben vooral te maken met het rijbereik en de laadsnelheid van de accu van de elektrische auto, die nu in de meeste gevallen nog niet de vergelijking met een klassieke auto met een verbrandingsmotor kan doorstaan. Met een diesel rij je makkelijk 1.000 km ver op een volle tank, die binnen de vijf minuten weer is gevuld.

Elektrisch rijden lukt daarnaast ook best goed, maar vergt een aanpassing door het laadproces waarvoor blijkbaar nog niet iedereen klaar is. Een groter rijbereik en/of een hogere laadsnelheid van de batterij van de elektrische auto zouden deze twijfels kunnen wegnemen. Steeds meer wordt uitgekeken naar deze tweede piste. Sneller laden is niet alleen een manier om weer vlugger je weg voort te kunnen zetten, het laat ook toe om kleinere accu’s te plaatsen. En daarmee speel je meteen in op het dreigende tekort aan de schaarse en dure grondstoffen die noodzakelijk zijn voor de productie van batterijen voor elektrische auto’s.

800.000 km mogelijk

elektrische-auto-opladen

Op dit vlak leverde de Penn State University (VS) belangrijk onderzoek dat voor een finale doorbraak van elektrisch rijden zou kunnen zorgen, meldt Time. De researchers daar ontwikkelden een technologie die toelaat een batterij voor 70 procent op te laden in amper 10 minuten. Dat betekent inderdaad dat daarmee in vele gevallen kleinere en goedkopere accu’s zullen volstaan en dat er dus minder grondstoffen nodig zullen zijn voor de productie.

Advertentie – lees hieronder verder

Cruciaal hierbij is blijkbaar de betere controle van de temperatuur tijdens het laadproces, die mogelijk werd door de plaatsing van nikkeldeeltjes tussen de cellen. Een bijkomende troef is volgens de onderzoekers de zeer lange levensduur van de accu die tot 800.000 km zou meegaan, wat zelfs veel langer is dan onze huidige auto’s.

Even belangrijk nieuws is dat deze nieuwe technologie vrij snel op de markt zou kunnen komen. Momenteel bouwt het bedrijf EC Power een fabriek in de Amerikaanse staat Pennsylvania om de revolutionaire batterij te gaan produceren. De marktlancering wordt binnen ongeveer twee jaar aangekondigd. Over een samenwerking met bepaalde automerken of leveranciers van accu’s werd echter nog niets gemeld.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Alain De Jong journalist, tekstschrijver, communicatiespecialist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Elektrisch
Lithiumvrije batterijen goed op weg om de rijbereikrace te winnen

Lithium is niet de enige batterij die in elektrische auto’s wordt gebruikt. Alternatieve chemieën, zoals natrium, bieden interessante mogelijkheden en kunnen lithium zelfs volledig vervangen. De Chinese gigant CATL heeft zojuist de tweede generatie natriumbatterijen aangekondigd, met verbeteringen in kosten, koudebestendigheid en actieradius. Ontdek de details.

Gisteren 2 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.