Om de kostprijs van een auto te bepalen moet je uiteraard rekening houden met tal van factoren, naast enkel de aankoopprijs van het voertuig. In de sector hanteert men daarvoor de Total Cost of Ownership (TCO) als gemeenschappelijke noemer om verschillende modellen, types of aandrijvingen met elkaar te kunnen vergelijken op een objectieve basis. In de TCO zitten bijvoorbeeld ook brandstofkosten, onderhoudskosten, afschrijvingen en belastingen. Kortom, zowat alle kosten die bij het bezit of gebruik van een auto horen.
Advertentie – lees hieronder verder
Europees onderzoek
Leasingmaatschappij LeasePlan brengt in zijn jaarlijkse Car Cost Index een overzicht van de TCO van wagens in 22 Europese landen. Daarbij werd uitgegaan van de operationele kosten van auto’s met een elektrische aandrijving en een verbrandingsmotor op benzine of diesel, over de eerste vier jaar waarbij jaarlijks 30.000 kilometer wordt afgelegd.
Daaruit blijkt dat in 18 van de 22 onderzochte Europese landen de TCO voor een elektrische auto vanaf het C1 Compact segment (Peugeot 308 e.a.) intussen lager uitvalt dan voor auto’s met een benzine- of dieselmotor. Die tendens zet zich eveneens door in de hogere segmenten, ook in België. Daaruit kunnen we besluiten dat de elektrische auto nu meestal goedkoper in gebruik is, ondanks de hogere aanschafprijs.
Doorbraak elektrische bedrijfswagen
Dat is vooral voor de professionele rijder een belangrijke wetenschap, aangezien vanaf 2026 in België nog enkel bedrijfswagens met een elektrische aandrijving volledig afgeschreven kunnen worden. Die kunnen dus volgens de Car Cost Index van LeasePlan een gunstige TCO voorleggen, wat ze zeker interessant maakt voor zowel de bestuurders als de leasingbedrijven.
De Car Cost Index van LeasePlan geeft ook een inzicht in de algemene gemiddelde kostprijs van autorijden in Europa op basis van de TCO. Zo zijn er grote verschillen te constateren tussen landen in Noord en Centraal Europa en de regio’s in het oosten en het zuiden. Autorijden is het duurst in Zwitserland (1.313 euro), kortbij gevolgd door Noorwegen (1.249 euro). België staat op de zevende plaats met een TCO van 1.103 euro. In Griekenland is autorijden veruit het voordeligst (905 euro) volgens de data van LeasePlan.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be