Elektrisch

Energiebedrijf Engie maakt recordwinst

Elke crisis heeft zijn verliezers en winnaars. De consument betaalt zich momenteel blauw aan de hoge energierekeningen, maar intussen verdient Engie een fortuin aan de hoge energieprijzen en boekt het bedrijf recordwinsten. Kan dit zomaar?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 18 mei 2022 | Leestijd: 2 min

De crisis op de energiemarkt heeft zware gevolgen voor vele particulieren en bedrijven in verschillende sectoren die hun kosten de laatste maanden enorm zien oplopen door de stijgende prijzen van fossiele brandstoffen en elektriciteit. In zulke mate dat ze vrezen op korte termijn in zware financiële problemen te zullen komen door de steeds verder oplopende energiefacturen.

Aangezien het er niet naar uitziet dat er snel een kentering zal komen, zullen het barre tijden worden voor velen onder ons. De sancties tegen Rusland leiden immers tot bevoorradingsproblemen en een verstoring van de energiemarkt met uit de pan swingende prijzen als gevolg.

Advertentie – lees hieronder verder

Nu heeft niet iedereen even veel last van deze situatie. Integendeel, de activiteiten van de energiebedrijven floreren de laatste tijd als nooit tevoren. Enerzijds is er de economische relance die de vraag naar energie aanwakkert, en daarnaast leveren de stijgende prijzen ook hogere marges op.

nuclear

Zo kan het Franse energiebedrijf Engie, dat onze kerncentrales uitbaat, bijzonder goede resultaten voor het eerste kwartaal van 2022 voorleggen. Engie zag zijn omzet met 85% stijgen tot 25,6 miljard euro, terwijl de bedrijfswinst toenam met 74% tot 3,53 miljard euro. Het energiebedrijf spreekt “van zeer sterke operationele prestaties in uitzonderlijke marktomstandigheden” en rekent voor dit jaar op een brutobedrijfswinst die kan oplopen tot 12,7 miljard euro.

Overwinsten afromen?

Deze lucratieve situatie is al langer een doorn in het oog van Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Zij zou graag de overwinsten van de energiebedrijven afromen om de consumenten en bedrijven te compenseren die nu aan koopkracht verliezen door de bijzonder hoge energieprijzen. De administratie Economie waarschuwde echter dat de overheid niet zomaar eenzijdig en ongestraft kan ingrijpen.

 Een bijkomende belasting op de winsten Engie, die vooral met de uitbating van de kerncentrales geboekt worden, zou betekenen dat de overheid de conventie verbreekt die ze in 2015 afsloot met Engie/Electrabel. Het energiebedrijf zou dan schadevergoedingen kunnen eisen of juridische tegenstappen kunnen zetten.

Minister van Energie Tinne Van der Straeten is echter van mening dat “uitzonderlijke tijden om uitzonderlijke maatregelen vragen”, maar dat kan dus alleen met het akkoord van Engie gerealiseerd worden. Hiermee is nogmaals duidelijk dat elke crisis zijn verliezers én zijn winnaars kent.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon