De eerste Volvo XC90 was bijzonder populair. Met dank aan een goede timing, want bij zijn verschijning anno 2002 was het aanbod in deze categorie nog eerder beperkt. Het eerste SUV-model van de Zweedse autobouwer oogde bovendien appetijtelijk, met die forse schouderpartij, verticale achterlichtblokken en gedoseerde detaillering, en was als zevenzitter bovendien zeer familiaal van inborst.
Karakteristiek was de robuuste vijfcilinderdiesel in de boeg. De tand des tijds is evenwel niet vriendelijk voor zo’n zelfontbrander van een vorige generatie. Hoewel die in de laatste productiejaren wel aan de Euro 5-norm voldeed, leiden stijgende belastingen op zulke auto’s hen langzaam maar zeker naar de uitgang. Om te zwijgen van de komst van lage-emissiezones, die sowieso al het lot van dieselmotoren bezegelen. Het gevolg is dat de meeste van zulke auto’s inmiddels geëxporteerd zijn, vaak richting Oost-Europa.
Het alternatief is een ombouw tot EV. Dat kan je laten doen bij het Nederlandse bedrijf Greentimer, en kost 25.000 tot 30.000 euro, afhankelijk van de gekozen batterij.

Advertentie – lees hieronder verder
Exclusief auto
Voor de goede orde: dat is de prijs van de ombouw, niet van de auto zelf, die je zelf dient aan te leveren. Gelukkig is de meerkost daarvan beperkt. Een tweedehandse XC90 van de eerste generatie heb je dezer dagen voor enkele duizenden euro’s. Idealiter koop je er een met een motorstoring aan een extra lage prijs, want die hele aandrijflijn belandt toch bij het grof vuil.
In de plaats komt dan een elektromotor van 220 kW, die enkel de voorwielen aandrijft. Het gaat om een gebruikt exemplaar van bij Tesla.
De NMC-accu, gemaakt door CATL, heeft een capaciteit van 55 of 82 kWh, goed voor een theoretische autonomie van respectievelijk 258 of 385 kilometer. Ook deze is tweedehands; de cellen komen uit afgedankte batterijpakketten van Volkswagen.
Het snellaadvermogen is laag, met een maximaal vermogen van 75 kW, al belooft de Amsterdamse fabrikant wel dat dit in de toekomst opgedreven wordt.
Behalve de aandrijflijn krijgt de auto een nieuwe stuur- en rembekrachtiging, airco en verwarming. Binnenin komt een nieuw aanraakscherm, desgewenst verbonden met een achteruitrijcamera. Indien nodig wordt ook het interieur opnieuw bekleed, en er kan een waarschuwingssysteem voor voetgangers gemonteerd worden.
Minimale CO2-uitstoot
Op zijn website zet de fabrikant uiteen dat dit een uiterst groene manier van autorijden is, doordat de CO2-uitstoot van de productie van een nieuwe auto vermeden wordt. Dat is de reden waarom her en der steeds meer gelijkaardige initiatieven ontstaan.
Enerzijds is er de ombouw van oldtimers tot EV’s. Hierbij is de CO2-winst twijfelachtig, omdat deze vaak weinig kilometers per jaar afleggen en het dus niet zeker is dat de emissies van de productie van een nieuwe aandrijflijn gecompenseerd worden door de nuluitstoot bij het rijden.
Bij auto’s die frequenter worden ingezet, is de kans op CO2-profijt groter. Volgens die filosofie werkt bijvoorbeeld ook Lormauto, een Frans bedrijf dat oude Renaults Twingo ombouwt tot stroomauto, met de missie om elektrisch rijden zo betaalbaar en milieuvriendelijk mogelijk te maken.
In het regeerakkoord
Vanuit die optiek schreef de nieuwe regering-De Wever ook een paragraaf in het regeerakkoord over ‘retro-fitting’. Ze heeft het voornemen om reglementaire beperkingen uit de weg te ruimen om zo de ombouw van bestaande auto’s tot EV aan te moedigen.
De concrete uitwerking daarvan is nog niet bekend. Eens deze op papier verschijnt, zou het de deur kunnen openen om ook in België meer van dergelijke initiatieven te zien.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be