We hebben allemaal weleens gehoord van koper dat gestolen werd van de spoorwegen. Ook in oude, verlaten fabrieken schrikken dieven er niet voor terug om kabels te verbranden in de hoop metaal te vinden. Ze azen op koper dat gebruikt wordt in alle elektrische toestellen en waarvan de prijs sinds 2019 met 60% gestegen is.
Natuurlijk is dit metaal ook onmisbaar voor elektrische auto's. Het zit in motoren, maar ook in laadkabels, een essentieel accessoire onderweg. Diefstal van laadkabels neemt toe, ook bij snelladers, ondanks het levensgevaar voor de dieven. Tesla wordt met dit probleem geconfronteerd bij zijn Superchargers.
(Dubbele) mirakeloplossing?
Tesla heeft besloten om de koe bij de horens te vatten, want deze diefstallen kosten het bedrijf een fortuin. Naast de kosten van de diefstal zelf, is de Supercharger tijdelijk buiten gebruik en zijn er herstellingskosten. Het Amerikaanse bedrijf overweegt daarom een dubbele oplossing: ten eerste de koperen kabels graveren en ten tweede kiezen voor het mysterieuze DyeDefender-systeem.

Advertentie – lees hieronder verder
De graveertechniek voor koperen kabels lijkt vanzelfsprekend want ze bestaat al voor fietsen, motorfietsen, auto’s en elektronische apparaten (Apple biedt bijvoorbeeld een gravure direct op het toestel bij aankoop). Door tijdens de productie in de fabriek in Buffalo een gravure aan te brengen, hoopt Tesla de opspoorbaarheid door de politie te vergemakkelijken, wat mogelijk het aantal dieven of het aantal diefstallen in het laadnetwerk van Tesla vermindert. Het graveren van de kabels zal de diefstal misschien niet voorkomen, maar maakt het moeilijker om stukken achteraf weg te gooien. Dat wordt riskant als de kabels identificeerbaar zijn.
Kijk uit voor de smurf
De tweede oplossing is complexer en geïnspireerd op de methodes die bij geldtransport gebruikt worden. Bij de DyeDefender-formule wordt een bijzonder hardnekkige blauwe kleurstof onder druk geïnjecteerd in de roestvrijstalen Catstrap-buis rond de Supercharger, zo verklaart Not a Tesla App. Voor de bestuurder verandert er niets aan de manier waarop de kabel gebruikt wordt. Maar als een dief zou proberen de kabel door te knippen, komt de kleurstof vrij, waardoor de dief onmiddellijk herkenbaar is. Gedurende meerdere dagen zelfs...

Momenteel is dit nog maar een test die Tesla uitvoert op plaatsen waar kabeldiefstal vaker voorkomt. Als het experiment overtuigt, zal de constructeur deze beveiligingstechniek uitrollen over zijn hele netwerk.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be