Weldra vrachtwagens met pantografen in Vlaanderen?

Het Vlaamse Gewest overweegt ernstig om snelwegen met elektrische bovenleidingen voor vrachtwagens aan te leggen. Dit concept, dat al verspreid is in andere Europese landen, zou zowel de uitstoot als de afhankelijkheid van petroleum verminderen.

Gepubliceerd op 22 maart 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Weldra vrachtwagens met pantografen in Vlaanderen?

Zijn de oorlog in Oekraïne, de plotselinge stijging van de brandstofprijzen en het brutale bewustzijn van olieafhankelijkheid elementen die de energietransitie en de overgang naar schonere voertuigen zullen versnellen? Je zou denken van wel. Toegegeven, het zal niet gemakkelijk zijn, maar de reflectie lijkt in ieder geval in beweging te komen aangezien de regering net heeft beslist twee kernreactoren minstens 10 jaar langer open te houden.

Ook de transportsector moet natuurlijk iets doen, zeker met professionals die niet eens meer hun kost kunnen verdienen met een brandstofprijs van 2 euro, of zelfs meer. In deze context onderzoekt Vlaanderen momenteel de mogelijkheid om elektrische bovenleidingen op de snelwegen te installeren, zodat vrachtwagens erop kunnen aansluiten met pantografen.

Ernstig project

Het project met de naam Logibat is zeer ernstig omdat het wordt geleid door het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) en een dertigtal bedrijven. Het idee is echter niet nieuw, want het bestaat al in Duitsland en Zweden, waar Mercedes en Siemens al enkele delen van de snelwegen ermee hebben uitgerust. Het systeem is volledig vergelijkbaar met dat van een tram: vrachtwagens uitgerust met pantografen kunnen aansluiten op het kabelnet tijdens hun rit.

tramsporen

Advertentie – lees hieronder verder

Uiteraard zijn deze voertuigen uitgerust met een accupakket waarmee ze de rest van de reis (naast de snelweg) kunnen afleggen. Deze accu kan worden opgeladen via de bovenleidingen of aan een normale laadpaal.

2 miljard euro

Vlaanderen is niet de enige regio die deze mogelijkheid bestudeert: ook Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overwegen het. Toch zouden de kosten aanzienlijk zijn. De Universiteit Antwerpen schat immers dat het minstens 2 miljard euro zou kosten om het wegennet van deze technologie te voorzien, wat iets minder is gezien de dichtheid van het Vlaamse netwerk.

Dezelfde projecties geven ook aan dat deze investering over 20 jaar zou worden afgeschreven, wat redelijk lijkt gezien de voordelen op vlak van onafhankelijkheid, lagere bedrijfskosten of een kleinere (vervuilende) koolstofvoetafdruk.

Raimonds Aronietis van de Universiteit Antwerpen is overtuigd van deze aanpak omdat elke euro die vandaag in deze oplossing wordt geïnvesteerd, er weer 8,3 euro kan opleveren over een periode van 20 jaar. In elk geval verdient de oplossing echt om onderzocht te worden, al was het maar voor de belangrijkste doorvoerroutes die België en de buurlanden doorkruisen (Parijs-Antwerpen-Rotterdam of Antwerpen-Luik, enz.).

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
50.785 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.785 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.