Zullen deze verbazingwekkende straatlantaarns de komst van de elektrische auto bespoedigen?

Tot nu toe is het gebruik van elektrische auto’s in steden problematisch door de schaarste aan oplaadpunten. Maar deze innovatie zou dit probleem wel eens kunnen oplossen. Beam Global biedt multifunctionele straatlantaarns die elektriciteit kunnen produceren, opslaan en leveren aan voertuigen. Een revolutie?

Gepubliceerd op 27 september 2024
Leestijd : 3 min

Deel

Zullen deze verbazingwekkende straatlantaarns de komst van de elektrische auto bespoedigen?

De BeamSpot van het Amerikaanse bedrijf Beam Global is meer dan zomaar een lantaarnpaal. Deze innovatie combineert straatverlichting met een laadstation voor elektrische voertuigen. Beter nog: deze straatlantaarn wekt zelf energie op via een zonnepaneel en een horizontale windturbine. Een baanbrekende oplossing, die moeiteloos opgaat in het stadsbeeld. Daarnaast speelt hij ook in op het tekort aan laadpunten voor elektrische auto’s in stedelijke gebieden.

Elke lantaarnpaal is uitgerust met een zonnepaneel van 1 kWp, een opslagbatterij van 15 kWh en een aansluiting op het elektriciteitsnet. Deze combinatie zou de BeamSpot in staat stellen om een elektrisch voertuig een actieradius tot 354 kilometer per dag te geven en ‘s nachts voor openbare verlichting te zorgen. Natuurlijk levert deze infrasturctuur een bescheiden laadvermogen van 5,76 kW, maar het is wel meer dan een huiselijk stopcontact. Deze zijn dus bijzonder geschikt voor gebruikers die naar de stad reizen om te winkelen of te werken, of voor degenen die daar wonen.

Een extra voordeel van deze slimme lantaarnpaal is de snelle en kostenefficiënte installatie. Ze kan eenvoudig een bestaande paal vervangen, zonder grote werkzaamheden die normaal nodig zijn voor een laadpunt, vooral bij snelladers die milieuvergunningen en versterkingen van het netwerk vereisen. Kortom, een echte win-winsituatie.

lampadaires01-copie

Advertentie – lees hieronder verder

Effectieve oplossing 

Deze innovatieve aanpak biedt een daadwerkelijk antwoord op de uitdagingen van stedelijk elektrisch rijden, waar het tekort aan oplaadpunten voor veel gebruikers een struikelblok vormt. Bovendien wordt er steeds vaker een toeslag in rekening gebracht wanneer een voertuig te lang bij een laadpunt blijft staan na het opladen. Langzamer opladen vermindert deze druk bij automobilisten, terwijl de lantaarnpaaloplossing ervoor zorgt dat er een groot aantal laadpunten mogelijk zijn, elke 50 tot 100 meter langs de weg. Het systeem kan zich bovendien aanpassen, of het nu gaat om straten, parkeergarages, winkelcentra of luchthavens. Kortom, de mogelijkheden zijn talrijk en flexibel.

Experts zijn het erover eens dat langzame oplaadoplossingen de sleutel zijn om succes te boeken in de uitdagende overgang naar elektrische auto’s. Door ‘s nachts of gedurende langere periodes te laden, wordt de batterij minder belast en gaat deze langer mee, in tegenstelling tot snel opladen, dat de batterij sneller kan beschadigen.

lampadaires02-copie

Een veelbelovende oplossing voor de toekomst? Zeker, maar er zijn nog enkele verbeterpunten. Zo kunnen de BeamSpot-lantaarnpalen met hun hoogte van wel 12 meter behoorlijk prominent aanwezig zijn, vooral in woonwijken of historische gebieden. Deze omvang is noodzakelijk voor de werking van de windturbine, maar heeft een aanzienlijke impact op het straatbeeld. Beam Global is zich hiervan bewust en werkt aan kleinere, minder opvallende varianten. Ondanks deze uitdaging blijft het concept aantrekkelijk en doordacht. De vraag is nu of onze steden bereid zijn deze innovatie te omarmen om elektrische auto’s beter in het stadsbeeld te integreren.

Foto’s: Beam Global

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Elektrisch
Lithiumvrije batterijen goed op weg om de rijbereikrace te winnen

Lithium is niet de enige batterij die in elektrische auto’s wordt gebruikt. Alternatieve chemieën, zoals natrium, bieden interessante mogelijkheden en kunnen lithium zelfs volledig vervangen. De Chinese gigant CATL heeft zojuist de tweede generatie natriumbatterijen aangekondigd, met verbeteringen in kosten, koudebestendigheid en actieradius. Ontdek de details.

Tot 09:00 2 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.