Energiecrisis: brandstofdiefstal wordt een ware plaag

De explosieve stijging van de energieprijzen en met name van die van brandstof zet steeds meer burgers aan tot diefstal. Waar zal dit eindigen?

Gepubliceerd op 21 oktober 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Energiecrisis: brandstofdiefstal wordt een ware plaag

Europa is momenteel virtueel in oorlog met Rusland en velen stellen zich de terechte vraag of dit zal uitmonden in een burgeroorlog. Zeker is alvast dat de we met zijn allen geïmpacteerd worden door wat er in het oosten gebeurt. Sommige van onze medeburgers nemen het niet meer zo nauw met de letter van de wet en gaan over de schreef. Denk maar aan de vechtpartijen tussen Franse automobilisten, die natuurlijk betreurenswaardig en verontrustend zijn, al is er nu ook sprake van regelrechte brandstofdiefstal.

Er wordt als gevolg van de prijsexplosies stookolie bij mensen thuis en van bedrijven, maar ook benzine en diesel uit brandstoftanks van geparkeerde auto’s gestolen. Zulke incidenten nemen met de dag toe. Ook bouwbedrijven, die hun materiaal niet zelden onbewaakt moeten achterlaten, ontsnappen alsmaar minder aan dieven.

Te weinig klachtneerleggingen

De kranten van de groep Sud Presse hebben verschillende onderzoeken verricht en bij de politie verhaal gehaald. De arm der wet geeft echter aan dat er (nog) geen toename van brandstofdiefstal werd vastgesteld. Maar wil dat ook zeggen dat zulke diefstallen niet vaker gebeuren? Aangezien verzekeringsmaatschappijen dit soort schade niet vergoeden, dienen veel slachtoffers simpelweg geen klacht in. Bovendien wordt een dergelijke diefstal vaak pas na enkele dagen opgemerkt, wat evenmin aanmoedigt om aangifte te doen. Volgens de politie is het echter wel nuttig om klacht neer te leggen, al is het maar om het fenomeen beter in kaart te kunnen brengen en gepaste maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door meer nachtelijke patrouilles op bepaalde plaatsen uit te laten voeren.

ph-b-1ZmfHz9Tc68-unsplash-1

Advertentie – lees hieronder verder

Zichzelf beschermen

Men verwacht dat, aangezien de prijzen hoog blijven, deze vormen van diefstal verder zullen toenemen. Aan burgers en bedrijven wordt daarom aangeraden zichzelf te beschermen – of dat toch te proberen – teneinde ‘onaangename verrassingen’ te voorkomen. Voor firma’s waar ‘s nachts niemand aanwezig is, is het aangewezen om in extra beveiligingsapparatuur te investeren. Denk aan automatisch aanspringende lichten, bewakingscamera’s enzovoort.

Voor particulieren kan het installeren van een hangslot aan hun mazouttank een oplossing zijn, evenals het installeren van een ‘slimme meter’. Voor voertuigen ligt het allemaal iets moeilijker. Veel modellen hebben geen schroefdraad meer waarmee een dop kan worden vastgeschroefd, dus zij zijn een gemakkelijk doelwit. Tip: als je geen garage hebt om je wagen na het vallen van de zon in te parkeren, stel hem dan op een meer bezochte en goed verlichte plaats. Gemakkelijk gezegd, dat weten we ook wel…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Belastingen
Brandstoffen: Europa maakt benzine en diesel duurder vanaf 2027

Vanaf 2027 zullen Europese automobilisten de prijs van een volle tank brandstof zien stijgen door een nieuwe CO2-belasting opgelegd door de Europese Unie. Dit quotasysteem, bekend als ETS2, moet het gebruik van voertuigen met verbrandingsmotoren ontmoedigen door automobilisten in de portemonnee te raken.

14 oktober 2024 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.