Het gaat om exact 33.308 dieselwagens die werden afgekeurd bij de nieuwe verstrengde roetfiltertest die in juli 2022 werd ingevoerd. Dat blijkt uit de cijfers van de diensten van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) die Vlaams Parlementslid Sofie Mertens (CD&V) opvroeg. “Naast die 33.308 afgekeurde dieselwagens kregen nog eens bijna 15.000 eigenaars een waarschuwing in Vlaanderen. Dat effect is dus niet te onderschatten. Vooral de rotte appels die aan roetfilterfraude doen moeten eruit, want het verbeteren van onze luchtkwaliteit is enorm belangrijk”, zegt Mertens.
Definitief afgekeurd?
Maar betekent dit dat veel dieselrijders zonder auto dreigen te vallen met deze strengere roetfiltertest? Zo ziet het er naar uit, want er zijn al vele gevallen bekend van eigenaars met een relatief jonge dieselauto (Euro 5 geldt vanaf 2011 en Euro 6 is nog steeds geldig) die een rode kaart kregen bij de autokeuring en het probleem zeer moeilijk of niet opgelost krijgen. Sommige lieten de roetfilters al reinigen of vervangen, maar werden ondanks deze dure ingreep toch opnieuw afgekeurd…
Nadat de termijn al twee keer werd verlengd, hebben eigenaars van een wagen met een defecte roetfilter nu één jaar de tijd om hun dieselauto conform te krijgen. Maar als de uitstootnorm dan niet wordt gehaald, moet het voertuig uit het verkeer genomen worden en is de eigenaar dus verplicht een nieuwe benzinewagen te kopen.
Advertentie – lees hieronder verder
Wat is de nieuwe roetfiltertest?
Recentere dieselvoertuigen functioneren inderdaad veel schoner dan hun voorgangers, maar stoten nog steeds heel wat fijnstofdeeltjes die eveneens zeer schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Dat aandeel wordt nu ook gemeten met de nieuwe roetfiltertest op de autokeuring sinds 1 juli 2022. Wie minder dan 250.000 roetdeeltjes uitstoot is in orde en krijgt een groene kaart. Een diesel die 250.000 tot 1 miljoen roetdeeltjes produceert, krijgt een waarschuwing om aan te geven dat de roetfilter niet naar behoren werkt en er een aanpassing (reinigen of vervangen) moet gebeuren. Voertuigen die meer dan 1 miljoen roetdeeltjes per kubieke centimeter uitstoten worden meteen afgekeurd. De eigenaar heeft dan één jaar de tijd om dit euvel in orde te brengen.
Vermelding op keuringsbewijs
Omdat deze situatie blijkbaar voor heel wat onduidelijkheid en onzekerheid zorgt, wil minister van Mobiliteit Lydia Peeters dat er een centrale database komt waarin terug te vinden is hoeveel fijnstofdeeltjes een bepaald voertuig precies uitstoot. Die waarde met het exacte uitstootcijfer moet ook vermeld worden op het keuringsbewijs om de consumenten beter te informeren, zodat ze ook sneller kunnen ingrijpen. Sofie Mertens pleit tevens voor een vermelding op de Car-Pass, die gebruikt wordt voor tweedehandsverkopen.
Uiteraard stellen gelijkaardige problemen zich eveneens in Brussel en Wallonië, waar de herstellingstermijn ook al werd uitgebreid tot 12 maanden.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be