Klimaat / Milieu

Europeanen stikken onder fijnstof

De bevindingen van een groep onderzoekers van de Universiteit Utrecht zijn alarmerend: 98% van de Europeanen ademt vervuilde lucht in en woont in gebieden die worden geteisterd door fijnstof. De situatie is zorgwekkend.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 27 sep. 2023 | Leestijd: 4 min

De ecologische transitie mag dan op gang gekomen zijn, er is nog een lange weg te gaan om terug te keren naar gezonde leefomstandigheden waarin we weer vrij kunnen ademen. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Utrecht in samenwerking met de krant The Guardian is de situatie voor 98% van de Europeanen catastrofaal. Volgens metingen op meer dan 1400 meetstations in heel Europa woont bijna de hele bevolking in gebieden waar het niveau van fijnstofvervuiling zeer hoog is, en zelfs ruim boven de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Roel Vermeulen, professor milieuepidemiologie, die het onderzoek coördineerde, wijst erop dat “deze metingen PM2.5 betreffen, fijne deeltjes die in de lucht zweven en voornamelijk worden geproduceerd door de verbranding van fossiele brandstoffen“. We weten dat deze fijne deeltjes zeer diep doordringen in het ademhalingssysteem en dat ze in staat zijn om in de bloedbaan te komen en elk orgaan te bereiken. Deze directe overdracht van vervuiling naar het lichaam is verantwoordelijk voor hart- en vaatziekten, kanker en diabetes, depressie, mentale stoornissen, cognitieve tekortkomingen en een laag geboortegewicht,” voegt de wetenschapper toe.

Advertentie – lees hieronder verder

Transport en auto’s verantwoordelijk

In hun analyse classificeren de experts de verschillende bronnen van vervuiling. En ze geven aan dat het overgrote deel van de PM2.5-productie afkomstig is van het wegverkeer, industriële activiteit, huisverwarming en landbouw. In totaal zou dit 400.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar opleveren.

europe

De Universiteit Utrecht en The Guardian hebben samengewerkt om dit zorgwekkende fenomeen in kaart te brengen. En het blijkt dat de situatie het ernstigst is in Oost-Europa, waar onder andere kolencentrales op volle toeren blijven draaien. Hele regio’s, zoals Servië, Roemenië, Albanië, Noord-Macedonië, Polen, Slowakije en Hongarije stikken letterlijk in het fijnstof, met concentraties die twee keer zo hoog zijn dan elders en soms zelfs tot vier keer hoger dan de WHO-aanbevelingen. Aan de westkant van Europa heeft alleen het noorden van Italië (de Povlakte) zulke hoge concentraties. Dit is een uitzondering, omdat de meest vervuilde gebieden over het algemeen de armste van Europa zijn.

En in België?

België is een ander voorbeeld. Logischerwijs vinden we in Vlaanderen de hoogste concentraties fijn stof, door de grotere aanwezigheid van industrie en een hogere bevolkingsdichtheid. In de gebieden van Brussel tot Antwerpen en Zeebrugge en van Antwerpen tot Lille bereiken de PM2,5-concentraties 12 tot 14 mg/m3, tegenover 6 tot 8,5 mg/m3 in Wallonië. Slechts een heel klein deel van de Oostkantons blijft gespaard, met 5 tot 6 mg/m3. Maar dit is zeer beperkt.

belgium-air-pollution

Deze situatie benadrukt ook het belang van de overgang naar groene energie of elektrische auto’s, want het is niet alleen CO2 dat moet worden aangepakt, maar ook de uitstoot van vervuilende stoffen. We weten immers ook dat het doel om de vervuiling met 100% te verminderen volstrekt absurd is. Elektrische auto’s stoten immers ook fijnstof uit wanneer hun banden rollen of hun remmen werken. Maar we moeten ergens beginnen…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon