Wat was er gebeurd?
Een automobilist deed aan ‘bumperkleven’. Een agent uit een andere regio die op privé-uitstap was (buiten zijn diensturen) had dit gezien. De agent maakte een proces-verbaal op. Uiteindelijk moest de automobilist zich verantwoorden voor de politierechtbank. De autobestuurder in kwestie meende dat de vaststelling van de agent niet geldig was omdat ze werd opgemaakt door een agent in burger buiten zijn diensturen.
Wat besliste de rechter?
De zaak kwam uiteindelijk voor de correctionele rechtbank. Die veroordeelde de automobilist. De rechtbank was van mening dat het PV wel geldig was. Volgens de rechter heeft een politieagent de bevoegdheid vaststellingen te doen over gans België. Hij kan dat volgens de rechter zelfs doen als hij in burger is en als hij op het ogenblik van de vaststelling niet aan het werken is.
Wat te onthouden? Een agent kan je buiten zijn normale diensturen en als hij in burger is toch verbaliseren. Hij mag dit in gans België doen. Wil je een proces-verbaal van een politieagent betwisten, dan is dat niet zo eenvoudig. Zo’n PV heeft namelijk een bijzondere bewijswaarde als het tijdig aan jou werd bezorgd. Het volstaat niet het simpelweg te ontkennen. Je moet integendeel kunnen bewijzen dat wat in het PV staat niet correct is.
Advertentie – lees hieronder verder
Correctionele Rechtbank Antwerpen, 18 juni 2012, Elementaire rechtspraak, ERV 85
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be