Wat zegt de wet?

Ontslag na een ongeval met je bedrijfswagen?

Stel, je raakt met je bedrijfswagen betrokken in een ongeval waarvoor je ook aansprakelijk bent. Kan je werkgever dat dan aangrijpen om je vervolgens te ontslagen om een dringende reden? Waarmee moet je rekening houden?

Geschreven door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be) | 08/11/2021

Als je een ongeval veroorzaakt met je bedrijfswagen zal dat je werkgever veelal niet echt blij maken. Maar moet je in zo’n geval ook vrezen voor je job?

Meestal geen dringende reden

Je werkgever kan je arbeidsovereenkomst niet zomaar beëindigen om een dringende reden. Dat kan enkel als er feiten zijn die zo ernstig zijn dat ze de samenwerking dadelijk en definitief onmogelijk maken. Bij een verkeersongeval is dat in principe niet het geval (en dit zelfs als je daar aansprakelijk voor bent).

Advertentie

Zelfs als het niet het eerste ongeval is dat je veroorzaakt hoef je meestal niet te vrezen voor een ontslag om een dringende reden. Zo is er bv. al rechtspraak die zegt dat het meermaals veroorzaken van een ongeval binnen een relatief korte termijn ook geen dringende reden voor een ontslag is.

Je werkgever zou je natuurlijk wel altijd kunnen ontslaan met een opzegtermijn of met betaling van een opzegvergoeding.

Er zijn uitzonderingen

alcohol

Iets anders wordt het als er ‘verzwarende omstandigheden’ zijn. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je het ongeval veroorzaakte terwijl je dronken reed of als je na het ongeval vluchtmisdrijf pleegde.  Ook als je werkgever je eerder al een waarschuwing gaf om voorzichtiger te rijden kan dat een gegeven zijn dat al sneller kan doen besluiten tot het voorhanden zijn van een dringende reden.

Andere sanctie

fired

Mogelijks zou je werkgever je wel een andere sanctie kunnen geven. Zo zou je werkgever je bijvoorbeeld een tuchtsanctie kunnen geven als dat in het arbeidsreglement is voorzien.  Eventueel kan ook afgesproken zijn dat je bij herhaalde ongevallen met je bedrijfswagen het privégebruik van de bedrijfswagen kan verliezen.

Deel dit artikel

Lees meer over

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Anderen bekeken ook

Wagens voor u

Auto's