Mobiliteit

Elektrische deelsteps: Alles wat je erover moet weten

Twee jaar geleden zag je ze nog nergens, maar vandaag zorgen nieuwe spelers ervoor dat het aantal deelsteps maar blijft groeien. Brussel trekt zelfs alle aandacht naar zich toe met maar liefst 5 operatoren, en daar komen er wellicht nog een aantal bij.

Vincet Hayez via Touring.be | Gepubliceerd op 25 jun. 2019 | Leestijd: 5 min

Wil je het ook eens proberen? Da’s supersimpel. Al wat je nodig hebt, is je smartphone en een app. Hier is een overzicht van het aanbod.

Hoe werkt het?

Advertentie – lees hieronder verder

Het principe is heel eenvoudig en kan lichtjes variëren van de ene operator tot de andere:

 • Om een step te ontlenen, moet je minstens 18 jaar oud zijn.
 • Download een app (iOS of Android) op je smartphone en registreer je. Dat kan zelfs op het moment dat je beslist om voor het eerst zo’n step te gebruiken.
 • Met de app kan je via gps een van deze steps lokaliseren.
 • Ontgrendel de step met een (QR-)code.
 • Gebruik de step volgens de instructies.
 • Na je rit beëindig je jouw gebruik via de app.
 • Laat de step ergens achter waar hij het verkeer of de voetgangers op het voetpad niet hindert.
 • Tarief: 1 euro om de step te ontgrendelen en 0,15 € per minuut dat je hem gebruikt.
 • De step weegt 12 à 13 kg, kan 100 kg dragen en heeft een autonomie van 25 à 50 kilometer, afhankelijk van de batterij.
 • De steps zijn elke dag beschikbaar, van +/- 07u00 tot 22u00.
 • Ze worden ’s nachts opgehaald om ze op te laden.

De verschillende operatoren in België

De groeiende belangstelling voor alternatieve mobiliteit beïnvloedt ook het aanbod aan elektrische steps in onze steden. Dit varieert voortdurend; we hebben de operatoren die momenteel in België actief zijn op een rijtje gezet.

LIME, de Amerikaanse marktleider

Dit van origine Amerikaans bedrijf, aanwezig in Brussel, Antwerpen en Namen, heeft met ruim 1.200 exemplaren het grootste aantal steps in ons land. Tegenwoordig kan je zelfs op voorhand een step bij ze reserveren (tot 15 min).

Birds, de Californiër die zijn nestje maakt

Birds, opererend in Antwerpen, was tot voor kort ook actief in Brussel, maar is daar enkele maanden geleden weggetrokken. Het aantal steps is kleiner, maar qua gebruik is de operator bijzonder soepel. Medewerkers komen de steps zelfs buiten de stad ophalen, iets wat bij de andere operatoren niet is toegestaan.

Dott, operator én fabrikant

Dit Frans-Europees bedrijf, aanwezig in Brussel, gaat er prat op zijn eigen scooters te maken, “bestemd voor intensief gebruik”.

Troty, de Belgische speler

Het aanbod is iets beperkter, maar dit Belgische bedrijf is in ons land wel aanwezig in verschillende steden, zoals Antwerpen, Roeselare en Luik. Brussel zit niet meer in het aanbod, maar bij Troty heeft men ons verzekerd dat dit slechts tijdelijk is. Een kwestie van weken, blijkbaar.

Flash, ook aan de Belgische kust en in Wallonië

Dit in Berlijn gevestigde mobiliteitsbedrijf is actief in Brussel en breidt momenteel ook uit naar de Belgische kust, met Oostende en De Haan als eerste bestemmingen … alvorens deze zomer ook de andere stranden te veroveren? In het zuiden van het land is Namenvoorlopig de eerste stad waar bewoners en bezoekers elektrische steps kunnen gebruiken. Tegen de zomer hoopt de start-up operationeel te zijn op 5 verschillende plaatsen in Wallonië.

Tier, de nieuwkomer

Ook Tier, actief in Brussel, heeft Duitse roots. De steps van deze operator hebben vooraan en kleine ophanging, zodat ze de schokken van een slecht wegdek beter kunnen opvangen.

Axio, opgericht door een Belgische student

Deze start-up, gelanceerd door een jonge student uit Louvain La Neuve, biedt in de studentenstad een vijftigtal steps aan.

De elektrische step kent in onze steden zo’n succes dat hij soms in een slecht daglicht komt te staan, vooral omdat gebruikers het vaak niet zo nauw nemen met de hoffelijkheids- en verkeersregels. Lees de tips van Touring en rij voorzichtig.

Bron: Touring.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon
Back top icon