Mobiliteit

Fietsvergoeding wordt verplicht voor werkgevers

De sociale partners zijn het erover eens: alle werkgevers in het land moeten een fietsvergoeding aanbieden aan werknemers die dit vervoermiddel gebruiken. De vergoeding bedraagt 27 eurocent per kilometer.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 29 jan. 2023 | Leestijd: 3 min

De sociale partners (vakbonden, werkgevers en overheid) zijn het eens geworden over een aanvullende collectieve arbeidsovereenkomst of cao (alleen van toepassing als er nog geen cao is afgesloten binnen het paritair comité of in de onderneming) om de fietsvergoeding voor woon-werkverplaatsingen te regelen. Vanaf nu moeten alle bedrijven hun werknemers een fietsvergoeding aanbieden als personeelsleden hun woon-werkverplaatsingen afleggen op een stalen ros.

Natuurlijk hebben veel bedrijven (85 procent) nu al maatregelen genomen voor werknemers die met de fiets komen, maar deze wetgeving legt de regels vast voor de bedrijven die dat nog niet gedaan hadden. Concreet wordt de fietsvergoeding vastgelegd op een maximum van 27 eurocent per kilometer voor nieuwe bedrijven die deze cao toepassen. Dat betekent dus dat in bedrijven die al maatregelen genomen hadden, het plafond op 25 eurocent blijft voor het jaar 2023. De bedragen worden uiteraard de komende jaren geïndexeerd.

Advertentie – lees hieronder verder

velo-02

Vanaf 1 mei 2023

Het systeem treedt in werking vanaf 1 mei 2023, na de invoering van compensatiemaatregelen (belastingkrediet) die de regering aan bedrijven beloofd heeft en die ongeveer 20 miljoen euro bedragen – een deel van de geplande 80 miljoen euro waarmee de overheid de fiets voor woon-werkverkeer wil promoten. De betrokken werknemers moeten bewijzen dat ze regelmatig de fiets gebruiken om naar het werk te gaan en moeten kiezen voor een enkele abonnementsformule voor woon-werkverkeer zodat de werkgever niet dubbel betaalt.

De federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) is verheugd over dit akkoord tussen de sociale partners en ziet het als een extra stap richting een actievere mobiliteit die minder CO2 uitstoot. Als we het laatste rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) mogen geloven, hebben 631.604 werknemers (zo’n 15 procent van alle werknemers in België) een beroep gedaan op deze vergoeding in 2021, goed voor in totaal 170 miljoen euro. Een belangrijk detail: de woon-werkafstand is beperkt tot 40 km per dag.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon