Sinds zaterdag 6 januari hebben tientallen Vlaamse gemeenten tot de helft van hun bushaltes zien verdwijnen. Dit maakt deel uit van de hervormingen waarmee De Lijn al enkele maanden mee bezig is, om de verbinding tussen woonwijken en andere grote centra te verbeteren door openbaar vervoer sneller te maken. Wie naar de buitenwijken of meer afgelegen gebieden reist, zal voortaan moeten gebruikmaken van zogenaamde ‘flexibele vervoersmiddelen’, wat betekent dat ze op voorhand gereserveerd moeten worden (bus, gedeelde auto, fietsen, scooters, enz.).
Door duizenden bushaltes te schrappen, begint De Lijn aan de tweede fase van hun hervorming. Concreet wordt het aantal haltes in meer afgelegen gemeenten verminderd met 40 à 50%, afhankelijk van de locatie. De behouden bushaltes zullen ‘flexibel’ of ‘op verzoek’ zijn: ze zullen dus vooraf gereserveerd moeten worden.
6.100 haltes minder
In totaal zullen er in heel Vlaanderen 6.100 bushaltes verdwijnen. Volgens De Tijd zullen er 2.300 extra opstapplaatsen bijkomen, wat nog steeds een nettoverlies van 3.800 haltes betekent terwijl De Lijn het eerder had over 3.200 haltes…
Sommige regio’s zullen harder getroffen worden dan andere, zoals West-Vlaanderen, Limburg en verschillende gemeenten in de Vlaamse Ardennen. Volgens de analyse van De Tijd zullen 30 gemeenten meer dan een derde van hun aantal haltes verliezen, en in 15 Vlaamse gemeenten zal het verschil meer dan 40% bedragen. De gemeente Zele zal het zwaarst getroffen worden, met 51 van de 73 geschrapte bushaltes. Op de tweede plaats staat Laakdal, waar het aantal haltes gehalveerd zal worden.
Advertentie – lees hieronder verder
Meer flexibiliteit, serieus?
De Lijn beweert dat het nieuwe systeem meer flexibiliteit zal bieden. Bussen zullen op de meerderheid van deze haltes enkel stoppen op aanvraag of reservatie, die online of telefoniscg gemaakt kan worden tussen de 30 dagen tot 30 minuten voor vertrek. Abonnees zullen dan een tijdslot en bevestiging van dienstverlening ontvangen.
Is het nog steeds de bedoeling om het openbaar vervoer flexibeler, en vooral concurrentieler, te maken dan de auto? Op voorhand reserveren lijkt immers meer een belemmering dan een voordeel te zijn, aangezien dit een extra handeling én anticipatie vereist. Het lijkt duidelijk dat we het publiek kunnen overtuigen om het openbaar vervoer te gebruiken door het aanbod en frequentie van de diensten uit te breiden, en niet door extra beperkingen op te leggen of de angst te creëren dat men niet in de buurt van huis kan opstappen. Maar aan een verhoogde aanbod en frequentie hangt natuurlijk een prijskaartje, en dat is volgens CEO Ann Schoubs een probleem voor De Lijn, die geen extra financiering kreeg van de Vlaamse regering om nieuwe vervoersplannen op te stellen.
Chaos en klachten?
De nieuwe maatregelen krijgen nu al veel kritiek, en de organisatie TrainTramBus, voorstander van het openbaar vervoer, verwacht nu al een tsunami aan klachten en een echte chaos. Om de gemoederen te kalmeren, hebben De Lijn en de Vlaamse minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD), een snelle evaluatie beloofd. Maar er is geen weg terug, dus wat heeft het nog voor zin? Automobilisten zullen in ieder geval zeker niet overtuigd zijn om hun auto links te laten liggen…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be