Opvallende impact van files op ons gedrag

Files zijn niet alleen tijdrovend, volgens VIAS hebben ze ook een belangrijke invloed op ons gedrag én ons humeur. Ze bepalen zelfs onze slaapkwaliteit of hoe agressief we ons opstellen.

Gepubliceerd op 12 oktober 2023
Leestijd : 4 min

Deel

Opvallende impact van files op ons gedrag

Alle automobilisten worden regelmatig geconfronteerd met files, vooral pendelaars die elke dag naar de grote steden reizen om te werken. De impact van files wordt vaak beoordeeld vanuit economisch oogpunt: met het tijdverlies van het werk, het extra verbruik en de vervuiling die ze veroorzaken (onder andere), kosten ze naar schatting 4,8 miljard euro in 2022, en 2023 is goed op weg om dit record te breken, met verliezen die in september al de 3,6 miljard euro hebben overschreden.

De laatste maanden stijgt de filedruk onder invloed van de talrijke wegenwerken in onze regio (viaduct van Vilvoorde, talrijke werven op de E411, …), wat de zenuwen van de automobilisten op de proef stelt. VIAS schat dat er ‘s avonds meer files zijn dan in de ochtend en dat de verkeersdrukte rond 17.00 uur onze reistijd met wel 40% verlengt. Dit is een feit dat door verschillende media wordt bevestigd, waaronder La Dernière Heure, dat het voorbeeld aanhaalt van iemand uit Namen die regelmatig 5 uur nodig heeft om heen en weer naar Brussel te pendelen. Deze reis zou in normale omstandigheden met vlot verkeer slechts 1 uur 40 minuten duren. Na een dag werken is het begrijpelijk dat deze situaties uiteindelijk een invloed hebben op het moreel en de mentale gezondheid de automobilist.

iStock-149075648

Foto: Carlos_bcn ©iStock

Advertentie – lees hieronder verder

Niet alleen stress in de auto

De getuigenissen wijzen allemaal in dezelfde richting: deze steeds meer complexere verkeerssituatie heeft ook consequenties voor ons privéleven, want stress blijft natuurlijk niet beperkt tot het interieur van de auto. In een studie had VIAS al gewezen op de psychologische problemen die worden veroorzaakt door files, zijn “een frustrerende ervaring en een trigger voor een agressie”. Voor veel weggebruikers is het verkeer een opeenstapeling van allerlei frustrerende gebeurtenissen, zoals files of lange wachttijden voor rode lichten. Een van de aantoonbare gevolgen is dat bestuurders in grootsteden agressiever gaan rijden […] in vergelijking met meer afgelegen regio’s. Dat valt ook te begrijpen omdat de drukke stadomgeving stresserender is.”

Nog volgens de VIAS-studie waarop La Dernière Heure zich baseert, “genereren files frustratie, wat op zijn beurt leidt tot stress en agressie. Maar de uiting van deze stress varieert al naargelang externe factoren zoals leeftijd en geslacht, stemming en persoonlijkheid. Wat we wel weten is dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen agressief gedrag en het risico op een ongeval. Cijfers leren dat agressieve bestuurders in het verkeer de voorbije drie jaar vaker betrokken waren bij een ongeval (61%) dan bestuurders die zelden of nooit agressief gedrag tonen (39%)”.

jacek-dylag-mmar_Xs8_mk-unsplash

Zelfs hersenletsels zijn mogelijk

Het wordt nog erger: volgens een Canadese studie in het wetenschappelijke tijdschrift Environnemental Health hebben automobilisten die in de file staan en vervuilde lucht inademen een grotere kans om… hersenschade op te lopen. Dit komt omdat “kortstondige blootstelling aan uitlaatgassen de functionele hersenconnectiviteit bij mensen danig verstoort”, aldus de studie. Om tot deze conclusie te komen, analyseerden de wetenschappers de impact op de hersenen van mensen die twee uur lang werden blootgesteld aan dieseluitlaatgassen. na deze relatief korte periode was er al aanzienlijke waarneembare hersenschade. “Blootstelling aan uitlaatgassen leidde tot een vermindering van de functionele connectiviteit”, besluit de studie.

Files leiden natuurlijk ook tot een lagere productiviteit op het werk: werknemers komen meer gestresseerd en vermoeid aan op het werk, wat hun capaciteiten aantast. Omdat deze mensen ook dagelijks met deze stress moeten omgaan, heeft dat ook een negatieve invloed op hun slaap. Op lange termijn wordt dit een vicieuze cirkel waaruit het moeilijk – zo niet onmogelijk – is om te ontsnappen. Het is belangrijk om zich hiervan bewust te zijn zodat men zich (indien mogelijk) kan organiseren om te voorkomen dat de negatieve effecten van files ons dagelijks leven en vooral onze gezondheid beïnvloeden.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.