Moto

Trajectcontroles flitsen geen motorrijders

Onze wegen staan stilaan vol trajectcontroles, maar blijkbaar kunnen die geen motorfietsen flitsen omwille van een technische beperking van het systeem. Hoe is dat mogelijk?

Alain De Jong Alain De Jong | Gepubliceerd op 19/05/2022 | Leestijd: 2 min

Een trajectcontrole gaat na hoe snel een voertuig rijdt over een bepaalde afstand tussen twee punten. Daarbij wordt de nummerplaat geregistreerd, en wie te snel reed, krijgt een boete. De meeste trajectcontroles in België scannen daarbij het kenteken vooraan op het voertuig. Dat werkt zo perfect bij auto’s, maar uiteraard niet bij motorfietsen die enkel achteraan een kenteken dragen.

Nu was het N-VA-Kamerlid en verkeersexpert Wouter Raskin opgevallen dat de trajectcontroles van de lokale politie de voorbije maanden heel wat automobilisten en truckers bekeurden, maar tot dusver geen enkele te snelle motorrijder. Navraag bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden leerde Raskin dat het elders in ons land ook het geval is, omwille van de hogervermelde reden.

Advertentie – lees hieronder verder

Keuze voor kenteken vooraan

biker

Een situatie die door de minister werd bevestigd: “Bij het installeren van de trajectcontroles moest inderdaad een keuze worden gemaakt of we de nummerplaat vooraan of achteraan registreren. Daarbij is hoofdzakelijk geopteerd om de nummerplaat aan de voorkant te lezen, omdat de politie op termijn via de camera’s van de trajectcontroles ook op gordeldracht en gsm-gebruik gaat controleren. En dat kan men alleen vaststellen aan de voorkant van de auto. Bovendien is zo ook de bestuurder zichtbaar, wat discussie over wie er achter het stuur zat, meteen kan uitsluiten.”

Raskin was erg verbaasd over deze uitleg, die er eigenlijk op neerkomt dat motorrijders in ons land ongestraft te hard kunnen rijden op de vele nieuwe trajectcontroles die werden geïnstalleerd of gepland zijn.

Minister Verlinden nuanceerde deze stelling meteen door op te merken dat motorrijders geen totaal vrij spel hebben in ons land, want “naast de trajectcontroles wordt er immers nog op tal van andere manieren op snelheid gecontroleerd, via bijvoorbeeld mobiele snelheidscontroles.”

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie