Praktische info

Hoe autobrand door hitte voorkomen?

De VAB maant autobestuurders aan om hun wagen niet op droog gras te parkeren. Wie dat wel doet, riskeert brand. Gelukkig heeft de bekende pechverhelpingsdienst ook tips om het niet zover te laten komen.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 11 aug. 2022 | Leestijd: 4 min

De technische dienst heeft het over gras- en bermbranden en wijst erop dat de VAB-Alarmcentrale vorige maand het aantal incidenten met rookontwikkeling of zelfs brand heeft zien verdubbelen in vergelijking met dezelfde maand drie jaar geleden, toen er nog geen sprake was van een corona-pandemie. De oorzaak vinden we in de bloedhete temperaturen, zowel in België als daarbuiten.

Het is belangrijk om goed na te denken over waar je je auto parkeert. Doe je dat op droog gras, dan volstaat niet alleen een sigarettenpeuk maar zelfs een heet auto-onderdeel. Andere oorzaken kunnen zijn: oververhitting of een kortsluiting, zo staat op de VAB-website te lezen.

Advertentie – lees hieronder verder

Auto-onderdeel?

De roetfilter van een dieselwagen kan op een bepaald moment een temperatuur van 500°C en zelfs meer bereiken. Met zo’n intense hitte heb je niet eens een vonk nodig om vuur te doen ontstaan. Parkeer dus zeker niet op een grasperk dat niet gemaaid is en waarvan de sprieten in aanraking komen met de onderkant van het voertuig. De VAB raadt het eveneens ten stelligste af om achterwielen niet in contact te laten komen met een boordsteen op een parking die aan gras grenst (vanwege de uitlaat).

Kans op brand verkleinen

Laat je auto tijdig controleren op onderdelen die versleten of stuk zijn. Het onderhoud uitstellen – zowel groot als klein – is absoluut ‘not done’. Men raadt ook af om de airco niet onmiddellijk op de hardste of koudste stand te zetten. Als het koelsysteem niet naar behoren werkt, dan kan het overbelast raken. Eerst goed ventileren, is dus de boodschap.

Wat als het dan toch brandt?

Twingo on fire

  • Zet de motor uit en de handrem op en bel de brandweer via het nummer van de hulpdiensten (100 of 112).
  • Neem de brandblusser uit de wagen en probeer het vuur te doven. Hoe meer brandblussers, hoe beter. Let op: probeer NIET zelf te blussen als er brandstof lekt en evenmin als de brand te groot is.  
  • Probeer indien mogelijk de vuurhaard van zuurstof af te sluiten. Blus door een kier van de motorkap als het daar brandt en sluit de kap na het blussen. Woedt het vuur in de auto, doe dan hetzelfde (deur op een kier en snel het of de portieren toe).

Foto 1:  Hush Naidoo Jade Photography / foto 2: Adrian Balasoiu

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon