Rijbewijs halen

Rijstijl van ouders beïnvloedt kinderen

Deze studie stemt tot nadenken: jonge bestuurders zeggen dat hun huidige rijstijl sterk beïnvloed wordt door de rijstijl van hun ouders. Het goede voorbeeld geven is nog nooit zo belangrijk geweest.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 15 feb. 2024 | Leestijd: 4 min

Er zijn verschillende stromingen. Sommigen zeggen dat ons gedrag en ons karakter vooral voortkomen uit onze directe omgeving en ons leerproces (gezin, school).  Anderen vinden dan weer dat onze persoonlijkheid vooral gevormd wordt door onze genen. Een recente enquête van het Waalse verkeersveiligheidsagentschap (AWSR) lijkt aan te tonen dat de eerste hypothese klopt. De organisatie vroeg aan veel automobilisten wat hun gedrag achter het stuur bepaalt. Verrassend genoeg zei 38 procent van de ondervraagden dat de manier waarop ze vandaag rijden eigenlijk geïnspireerd is door hun ouders.

Volgens het AWSR geven vooral jonge bestuurders dit aan (55 procent van de jongeren onder de 35 jaar). Invloed speelt dus een zeer belangrijke rol in het rijgedrag van jongeren, een categorie bestuurders die – dat mogen we niet vergeten – bijzonder kwetsbaar is voor ongevallen en doden. In Wallonië komen elk jaar 45 jongeren tussen 18 en 24 jaar om het leven op de weg. In Vlaanderen ligt dit cijfer rond de veertig (in 2022).

Advertentie – lees hieronder verder

Learning to drive a car

Het goede voorbeeld geven

Met dit in het achterhoofd, is het essentieel dat ouders of instructeurs er tijdens de leerfase zeker op letten dat ze het goede voorbeeld geven. Uit de enquête blijkt ook wat de belangrijkste aandachtspunten zijn die ouders hun kinderen hebben bijgebracht. Dit zijn onder andere de gevaren van rijden onder invloed van alcohol (67 procent) of drugs (54 procent), te snel rijden (66 procent), de risico’s van het niet dragen van een veiligheidsgordel (63 procent) en de kwetsbaarheid van zwakke weggebruikers (58 procent).

Qua telefoongebruik achter het stuur wordt echter nog niet het goede voorbeeld gegeven. Amper 42 procent van de ondervraagden zei hierop te zijn gewezen. Dit doet vermoeden dat veel ouders zelf gsm’en achter het stuur. En het wordt nog erger: 17 procent van de Walen is helemaal niet gesensibiliseerd.

Volgens het AWSR is het dus noodzakelijk dat ouders goed beseffen dat hun rijgedrag geobserveerd wordt en later als voorbeeld dient. Respect tonen voor de wegcode en andere weggebruikers, hoffelijkheid en kalmte zijn kwaliteiten die ze kunnen doorgeven. En dat komt alle automobilisten en de verkeersveiligheid ten goede. Het AWSR raadt ouders en jongeren aan om de juiste begeleider te kiezen voor de leerling-bestuurder. Het is belangrijk om mensen te kiezen die beschikbaar zijn (leren autorijden duurt lang), goed kunnen luisteren en veel kennis hebben om ervoor te zorgen dat de kunst van het autorijden zo vlot mogelijk wordt aangeleerd. Zorg er ook voor dat je een begeleider vindt die geduldig is. Dit komt zowel de jonge bestuurder als zijn of haar latere rijgedrag ten goede.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon