Verkeersveiligheid

De verzekeringspremies daalden met 4,7% tussen 2017 en 2022

De premies van de BA-autoverzekeringen zijn volgens Statbel in 5 jaar tijd met 4,7% gedaald. Volgens het Belgische statistiekbureau is dat vooral te wijten aan de daling van de verliesratio’s. 

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 30 aug. 2022 | Leestijd: 4 min

Er is niet alleen slechts nieuws te melden in de inflatoire context die we momenteel ervaren. Sommige kosten lijken inderdaad te dalen, zoals Statbel, het nationale bureau voor de statistiek, opmerkt. Blijkbaar hoort de autoverzekering daarbij, want Statbel heeft vastgesteld dat de gemiddelde prijs van burgerlijke aansprakelijkheid (BA of verplichte minimumdekking) gemiddeld met 4,7% is gedaald tussen juli 2017 en juli 2022, terwijl de totale inflatie over deze periode 17% bedraagt.

Meer zelfs: autoverzekeringen staan zelfs hoog op de lijst van producten waarvan de prijzen zijn gedaald: -3,3% in één jaar! Dat is dus goed nieuws, maar het moet wel een beetje gerelativeerd worden. Want we moeten ook kijken naar de manier waarop Statbel zijn berekeningen uitvoert. In deze periode vond namelijk een grote fusie plaats in de sector (Baloise nam twee concurrenten over), wat volgens de informatie van Le Soir tot gevolg had dat de Statbel-index van het product “autoverzekering” vanaf mei 2021 steeg. En deze kunstmatige impact zou geleidelijk zijn vervaagd om uiteindelijk tussen juli 2021 en juli 2022 te verdwijnen.

Advertentie – lees hieronder verder

Daling door concurrentie

Les primes d’assurance ont diminué de 4,7% entre 2017 et 2022

Afgezien van dit effect zijn de prijzen sinds 2021 over het algemeen stabiel gebleven, wat een goed teken is gezien het huidige inflatieniveau. De cijfers van Assuralia wijzen in dezelfde richting: in 2005 bedroeg het gemiddelde tarief voor de BA-verzekeringen 402,9 euro per jaar. En in 2021 was dat 392,70 euro. De daling is duidelijk, ook al moet worden opgemerkt dat tussen 2009 en 2015 een stijging werd genoteerd tot 418 euro. En natuurlijk is niet alleen de BA naar beneden gegaan. Alle andere producten (kleine omnium, full omnium) zouden dezelfde trend volgen.

Maar wat zijn de redenen voor deze stijging? Ten eerste is er het feit dat er geen mechanisme is voor het indexeren van autoverzekeringspremies, in tegenstelling tot wat voor sommige woonverzekeringen bestaat. In deze context speelt concurrentiedruk een nog sterkere rol bij het aantrekken van klanten. Daarnaast is de concurrentie de afgelopen maanden naar verluidt verder toegenomen door de daling van het aantal inschrijvingen na de crisis, meldt Le Soir.

Daling aantal schadegevallen

Les primes d’assurance ont diminué de 4,7% entre 2017 et 2022

Maar er is nog een ander feit dat door Assuralia wordt gemeld: de daling van de verliesratio. Tussen 2011 en 2022 is het aantal schadegevallen inderdaad blijven dalen, van 6,8% naar 5,7% in 2019. In 2020 daalden de claims door de lockdowns zelfs naar 4,21%. Volgens verschillende verzekeraars zou deze daling eveneens te wijten zijn aan de impact van sensibiliseringscampagnes en nieuwe technologieën in onze auto’s waardoor het aantal ongevallen zou verminderen. Dat is best mogelijk.

Hoe mooi het ook is, toch kan deze situatie misschien niet lang duren. Want met de crisis kwam er ook de inflatie op de kosten van grondstoffen en binnenkort ook op arbeid. Daarmee is de kans groot dat ook de verzekeringspremies de komende maanden weer zullen stijgen

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon