Scheldpartijen op straat om een vrije parkeerplek tot regelrechte gevechten tussen bestuurders op de openbare weg, het komt steeds vaker voor op onze wegen. Volgens een onderzoek van Verkeersinstituut Vias nam verkeersagressie in ons land sterk toe, met zelfs een opvallende stijging van fysiek geweld. “Bij navraag zegt 54% van de Belgen slachtoffer geworden te zijn van agressiviteit in het verkeer het voorbije jaar, waarbij 7% van de bestuurders zelfs te maken kreeg met een fysieke bedreiging, tegenover slechts in 2% in 2017”, meldt Vias.
Wat zijn de oorzaken?
Hierbij is het belangrijk te weten wat de voornaamste triggers zijn om bestuurders door het lint te laten gaan, waardoor ze hun medeweggebruikers beginnen te beledigen of zelfs te lijf willen gaan. Ook hier geeft Vias inzicht in met een Top 3 van de meest irritante gedragingen op de weg. Zo blijft nodeloos op de middenstrook rijden het meest irritante gedrag op de autosnelweg voor 25% van de bestuurders. Bumperkleven (14%) en het gebruik van de gsm achter het stuur (12%) maken de top 3 volledig.
De richtingaanwijzer niet gebruiken is dan weer het meest irritante gedrag binnen de bebouwde kom voor 1 op de 4 bestuurders (24%). Op de tweede plaats staat gsm-gebruik achter het stuur (21%) en op de derde plaats een overvol kruispunt oprijden en de andere weggebruikers blokkeren (15%).
Advertentie – lees hieronder verder
5 tips om jezelf te beschermen
Vias merkt ook op dat sinds de coronapandemie bepaalde vormen van agressie vaker voorkomen achter het stuur. Uit je wagen stappen om uitleg te geven of zelfs om je excuses aan te bieden aan een andere bestuurder is volgens de organisatie nooit een goed idee. Het feit alleen al dat je uit je wagen stapt, kan door de andere bestuurder slecht opgevat worden.
“Vooral onder alle omstandigheden je gezond verstand gebruiken en hoffelijk blijven zijn de belangrijkste elementen om de interacties tussen de verschillende weggebruikers vlot te laten verlopen, want hoffelijkheid werkt aanstekelijk en zet andere weggebruikers er ook toe aan om zich ook positief te gedragen”, geeft Via als belangrijkste raad mee.
Vias geeft ook 5 tips mee om escalatie te vermijden bij verkeersagressie:
1. Wanneer je de irritatie voelt opborrelen, beeld je dan in dat de bestuurder die je irriteert jouw schoonmoeder of je baas is. Dat zal helpen om snel te kalmeren.
2. Glimlachen helpt. Iedereen maakt fouten, ook jij. De meeste ‘fouten’ worden niet met opzet gemaakt.
3. Blijf onder alle omstandigheden kalm. Als je het op je heupen krijgt, adem dan diep in en denk aan iets aangenaam.
4. Aarzel niet om met een handgebaar iemand te bedanken of om je te excuseren. Dat kost niets en het zal anderen aansporen om hetzelfde te doen.
5. Je wagen is je eerste bescherming: als de andere bestuurder toch uit zijn wagen stapt, sluit dan de deuren. Zelf uitstappen gooit alleen maar olie op het vuur.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be