Rijden onder invloed: België nog altijd een slechte leerling?

Rijden onder invloed blijft een probleem in ons land. Met de lancering van de Bob-campagne voor de feestdagen, is het goed om erop te wijzen dat Belgische automobilisten veel meer drinken dan onze Franse buren. Maar er zijn grote verschillen tussen het zuiden en het noorden van ons land…

Gepubliceerd op 29 november 2024
Leestijd : 2 min

Deel

Rijden onder invloed: België nog altijd een slechte leerling?

Deze week lanceerde de overheid de nieuwe Bob-campagne, die ons veilig door de feestdagen moet loodsen. Dit is natuurlijk een goede gelegenheid om bestuurders eraan te herinneren aan de extra controles in deze periode, zodat ze hun voorzorgen kunnen nemen. Je blijft ter plaatse, wijst een Bob aan als bestuurder of consumeert gewoon geen alcohol.

Vorig jaar schreef de Belgische politie 46.712 bekeuringen voor overmatig alcoholgebruik achter het stuur. Maar wat betekent dit cijfer? In werkelijkheid ligt het aantal overtreders hoog. Veel te hoog, zelfs in vergelijking met onze Franse buren, die 168.520 boetes uitdeelden, maar dan wel voor zes keer zoveel inwoners (68,2 miljoen tegenover 11 miljoen bij ons). België telt dus verhoudingsgewijs meer overtredingen.

Weinig betrouwbare gegevens

Terwijl het aantal positieve gevallen in Frankrijk 3,3% bedraagt, is het in België veel moeilijker vast te stellen omdat er geen betrouwbare statistieken voor het hele jaar bestaan. Een omzendbrief van het parket vraagt wel om alcoholtesten te registreren, maar niet alle diensten lijken die te volgen. Behalve dan tijdens de Bob-campagnes in december en januari, of tijdens de zomermaanden wanneer er ook campagnes plaatsvinden. De autoriteiten noteerden een totaal percentage van 1,15% over het hele land voor de wintercampagne en 2,24% voor de zomercampagne...

128643

Advertentie – lees hieronder verder

VIAS veroordeelt deze lakse houding van de politie. Bij gebrek aan continue, betrouwbare gegevens is het moeilijk om een betrouwbaar beeld te krijgen. De enige volledige gegevens komen van alcoholgerelateerde overtredingen. De resultaten voor elke provincie kunnen daarom berekend worden door het aantal alcoholgerelateerde boetes per 1.000 inwoners te bekijken. Er zijn verrassend grote onderlinge verschillen.

Verschillen tussen provincies

De provincie Luxemburg heeft een verhouding van 8,3 boetes per 1.000 inwoners, terwijl dat de provincie Henegouwen 5,9 is. In de provincie Namen is dat 4,9, in Waals-Brabant 4,7 en in Luik 4,6.

bob

Aan de Vlaamse kant lijken de zaken veel rustiger – of beter onder controle. Alleen de provincie Limburg valt op met een verhouding van 4,6. Aan de andere kant dalen de gemiddeldes in Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen sterk, met respectievelijk 3,7, 3,2 en 3,3 overtredingen per 1.000 inwoners. Vlaams-Brabant zit op 3,2 en Brussel op 3,0.

Natuurlijk hangt dit resultaat af van het aantal controles, en we weten dat die talrijker zijn in de provincie Luxemburg. Toch valt te betwijfelen dat de Vlaamse politie laks zou zijn. De bevolkingsdichtheid ligt er hoger. Alles wijst erop dat de Vlaming gewoon wat nuchterder is.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.