Vluchtmisdrijven na een ongeval kennen sterke stijging

Het aantal vluchtmisdrijven na een ongeval stijgt exponentieel: dit wordt geconstateerd bij één op acht ongevallen. De federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), wil krachtig optreden tegen deze overtreders.

Gepubliceerd op 17 april 2023
Leestijd : 4 min

Deel

Vluchtmisdrijven na een ongeval kennen sterke stijging

Volgens gegevens verzameld door VIAS, gebeurt er elke twee uur een vluchtmisdrijf na een verkeersongeval met letsel of de dood. Het aantal ernstige ongevallen (met vaak gewonden of doden) is echter aanzienlijk toegenomen: met 4.708 ongevallen (een record) zijn ze goed voor 12,6% van het totaal tegen 10,8% in 2013.

Als gevolg hiervan is ook het aantal vluchtmisdrijven toegenomen met 17% in deze periode. En de ernst van de situatie lijkt deze daders er niet toe aan te zetten om zich aan hun verantwoordelijkheden te onttrekken, want in 2022 waren er 32 vluchtmisdrijven met doden tegenover 24 in 2013, met 5.201 gewonden tegen 5.019 in 2013.

Steeds meer mensen betrapt

De federale minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet (Ecolo), is duidelijk niet blij met de situatie, maar hij verklaarde aan Sud Presse dat hij toch een beetje gerustgesteld was, omdat steeds meer voortvluchtigen worden gepakt na hun vlucht. Hij wil daarom dat deze mensen begrijpen dat het niet nodig is om een bijkomend accident te veroorzaken door te vluchten, omdat de vlucht vaak andere risico’s met zich meebrengt die het leven van andere gebruikers, voornamelijk voetgangers en fietsers, bedreigen. Je moet verantwoordelijkheid nemen en samenwerken met de politie en hulpdiensten.

Momenteel hanteren politie en justitie vooral repressie met betrekking tot alcohol of drugs tijdens het rijden. En daar blijft het niet bij. Want de minister heeft ook een gezamenlijke ontwerptekst met de FOD Justitie en die tot doel heeft het voertuig van de voortvluchtige(n) automatisch te immobiliseren, want, hoe verrassend het ook is, deze maatregel was tot nu toe niet mogelijk in het kader van een vluchtmisdrijf. Volgens de minister is het echter bijzonder moeilijk voor de nabestaanden van een slachtoffer om te zien dat de dader nog steeds met de auto rijdt.

Advertentie – lees hieronder verder

Hoe lang duurt confiscatie?

Het idee is om het voertuig tijdelijk in beslag te kunnen nemen wanneer de dader van een vluchtmisdrijf wordt geïdentificeerd. En dit moet effectief zijn voor de periode van de intrekking van het rijbewijs, dat wil zeggen twee verlengbare weken (tot twee keer drie maanden). In dit kader wordt het voertuig in beslag genomen door de sleepdienst die het ook zal bewaren, en dit op kosten van de eigenaar, die zich ook tot de procureur zal moeten wenden om het terug te krijgen. Inderdaad de eigenaar, wat betekent dat je moet oppassen aan wie je je auto uitleent.

Deze ontwerptekst zal in de komende weken worden voorgesteld en een eerste lezing in de regering moet plaatsvinden voor het zomerreces. Als dit proces niet wordt onderbroken, kan de maatregel al in 2024 van kracht worden.

Het idee is dan ook om de maatregelen tegen de daders van misdrijven verder aan te scherpen, ook al geeft minister Gilkinet toe dat niet alle voortvluchtigen noodzakelijkerwijs wegpiraten zijn. Sommigen zijn inderdaad gewoon in paniek. Daarom wil de minister van Mobiliteit ook toekomstige bestuurders sensibiliseren, ook al is de bevoegdheid van het rijbewijs regionaal.

Meeste daders gevonden

Maar wat is het aantal gevonden voortvluchtigen? Volgens VIAS was in 2021 (cijfers voor 2022 zijn nog niet bekend) slechts 14,7% van de vluchtmisdrijven niet geïdentificeerd. Dat betekent dat 7 op de 10 voortvluchtigen inderdaad geïdentificeerd en vervolgd zijn. Sinds 2010 worden vluchtmisdrijven dan ook veel beter gemonitord (28,6% van de vluchtmisdrijven werd toen niet geïdentificeerd).

Volgens VIAS komt deze daling van onopgeloste zaken vooral door de inzet van beveiligingsapparatuur, zoals publieke of private bewakingscamera’s. Vandaag is het immers onmogelijk om in de stad te rijden zonder gefilmd te worden. Het bewijs is er met het spectaculaire ongeval van Flémalle van Pro League-speler Sofian Kiyine (OHL) wiens beelden amper een uur na de crash online stonden.

Bovendien zijn de sancties niet gering. De dader van een vluchtmisdrijf riskeert immers 15 dagen tot 6 maanden cel en een boete van tussen de 1.600 en 16.000 euro. Daarnaast kan de rechter nog steeds het rijbewijs intrekken, variërend van 8 dagen tot… 5 jaar! En nogmaals, dit scenario is alleen geldig als er geen gewonden of doden vallen. Want in dat laatste geval kan de boete dan oplopen tussen van 3.200 tot 40.000 euro en kan ook een levenslang rijverbod worden opgelegd. En bij recidive wordt deze boete verdubbeld…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
50.812 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.812 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.