Actualiteit

Ongelofelijk maar waar: België behoudt oude NEDC-norm

De WLTP-meetmethode om verbruiks- en uitstootwaarden te bepalen, wordt als veel realistischer beschouwd dan de oude NEDC-standaard en deze laatste werd dan ook in veel landen vervangen. Behalve in België dan, want hier blijven ze allebei van kracht.

Maxime Hérion Maxime Hérion | Gepubliceerd op 23 nov. 2020 | Leestijd: 3 min

De WLTP-norm (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedures), die in 2017 door de Europese Unie werd ingesteld als gevolg van het dieselgate-schandaal, schetst een veel beter beeld van de ware verbruiks- en uitstootwaarden dan de oude NEDC-cyclus, die minder strenge en zelfs ronduit onrealistische criteria hanteert, zoals tergend trage acceleraties, gemiddelde snelheden van 33 km/u enzovoort. Op papier verbruiken voertuigen volgende de NEDC-berekeningen met andere woorden een pak minder en stoten ze dus ook veel minder CO2 uit.

Geen regering

Hoewel de WLTP-norm in ons land al sinds 2018 in gebruik is, werd die van de NEDC nog niet begraven. De keuze om de NEDC te schrappen, had intussen moeten gebeuren maar daar is de regering wegens afwezigheid nooit toe gekomen. De “schuld” wordt voor de ene of andere reden zelfs voor een deel op de coronacrisis gestoken.

Advertentie – lees hieronder verder

Het gevolg van dit gebrek aan beleid is een administratieve puinhoop waarin de NEDC-norm nog steeds zijn plaats opeist. Concreet: de DIV aanvaardt nog altijd dat de op het inschrijvingsbewijs van voertuigen vermelde emissienormen worden bepaald volgens het NEDC-berekeningssysteem, en daar hangen natuurlijk gevolgen aan vast.

En die zijn…

Voor de berekening van het voordeel van alle aard voor bedrijfswagens komt het behoudt van de NEDC-norm goed uit, althans voor de consument. Moeder Natuur en de volksgezondheid hebben er natuurlijk wel onder te lijden.

En nu?

Het lijkt erop dat de Belgische administratie het zelf allemaal niet meer zo goed weet, wat het voor autofabrikanten natuurlijk erg lastig maakt om in te spelen op de “specificiteiten” van onze kleine Belgische markt. Horen we daar iemand “typisch België” zeggen?

Bron: RTL

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon