De energieprijzen rijzen nu al enkele weken de pan uit. Dit is te wijten aan het (te) brute economische herstel na de covid-crisis, maar ook aan geopolitieke spanningen, met name tussen Oekraïne en Rusland. Sinds donderdag 24 februari is gebeurd wat iedereen vreesde: Rusland heeft een grootscheepse invasie van deze Oosteuropese staat op touw gezet.
Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB), gaf een interview aan onze collega’s van de economische krant L’Echo waarin hij uitlegt dat de sterke stijging van de energieprijzen die we net hebben meegemaakt de Belgische economie al 10 miljard euro heeft gekost, wat in feite neerkomt op 2,5% van het BBP (bruto binnenlands product).
Met kosten voor de economie bedoelen we onder meer dat bedrijven hun marges moeten verlagen omdat ze meer moeten betalen voor energie, terwijl consumenten het zonder bepaalde producten moeten stellen, hetzij omdat die duurder worden, hetzij omdat ze die niet meer kunnen betalen net vanwege de hoge energiefactuur. Een neerwaartse spiraal.
De gouverneur van de Nationale Bank wijst er echter op dat de studie niet wordt gepubliceerd, onder meer omdat een deel ervan nog onvolledig is. Bovendien moet de vermelde 10 miljard euro worden beschouwd als een voorlopige waarde die onvermijdelijk nog zal stijgen. De prijsexplosie is immers nog niet voorbij.
Advertentie – lees hieronder verder
De consument beschermd?
Het is duidelijk dat niet alleen België door deze hoge prijzen wordt getroffen. Ook de rest van Europa lijdt eronder, met een geschatte kostprijs van 300 miljard euro. Pierre Wunsch meent echter dat de Belgische consument vrij goed beschermd is, omdat energie een criterium is dat van invloed is op de indexering van de lonen, een stijging die de rekening dus zou moeten verlichten.
Dat is alvast één manier om het te bekijken. Voeg daar aan toe dat de belofte van de Belgische overheid (de BTW op elektriciteit tijdelijk verlagen, maar helaas niet op gas) voor een beetje zalving moet zorgen. Toch is deze compensatiemaatregel nog véél te zwak gezien gezien de ongeziene prijzen, ook aan de pomp. Wat dat betreft zou de regering perfect het omgekeerd cliquetsysteem kunnen toepassen, maar men doet… helemaal niets.
Meer dan waarschijnlijk zal de verlaging van de BTW op elektriciteit leiden tot een stijging van de index die in april van dit jaar zou moeten plaatsvinden. Kortom, Belgen zullen het in hun portefeuille blijven voelen. Pierre Wunsch wijst er ook op dat de BTW-verlaging de staat 1,1 miljard euro zal kosten, maar dat de verhoging van de gas- en elektriciteitsprijs (de stijging van de brandstofprijs niet meegerekend) de regering 800 miljoen euro aan extra inkomsten heeft opgeleverd, waardoor de begroting uiteindelijk in evenwicht zal komen.
Andere door de regering te nemen maatregelen?
Je vraagt je nu waarschijnlijk af hoe de Belgische staat ervoor kan zorgen dat onze koopkracht niet de dieperik in duikt. Pierre Wunsch heeft wat dat betreft slecht nieuws. Hij beweert dat er niet veel aan te doen is aangezien de meeste energie wordt ingevoerd in ons land. Verwacht dus niet dat onze economie een heropleving zal kennen. Integendeel…
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be