Gaat de regering facturen van gezinnen verlagen?

De federale regering heeft een akkoord bereikt om de gevolgen van de stijgende energieprijzen voor Belgische gezinnen te beperken. Een overzicht van wat er op de agenda staat, gevolgd door enkele bedenkingen van onze kant.

Gepubliceerd op 1 februari 2022
Leestijd : 4 min

Deel

Gaat de regering facturen van gezinnen verlagen?

De energieprijzen stijgen als nooit tevoren. Dit is te wijten aan het herstel sinds de covid-crisis, dat de vraag stimuleert, maar ook aan geopolitieke spanningen (Rusland, Oekraïne, enz.) én aan de waarde van de euro die ten opzichte van de dollar daalt.

De stijging heeft uiteraard gevolgen voor de consument, of het nu gaat om verwarming of vervoer, en ze geldt voor alle types. Niet alleen de prijzen van benzine en diesel bereiken nieuwe hoogten, ook de prijzen van electriciteit zijn fors gestegen: in 2021 alleen al met zomaar eventjes 27%, wat het opladen van elektrische auto’s uiteraard duurder maakt.

Talloze Belgen kunnen hun energiefacturen niet meer betalen. Zij zijn het slachtoffer van een bijna historische inflatie. En dat doet nu extra pijn omdat we middenin de winter zitten, met een gasprijs die de pan uitswingt. Onder druk van alle partijen heeft de regering besloten om maatregelen te nemen, bewerend dat men de facturen van gezinnen naar beneden wil krijgen. Een overzicht.

Sociaal tarief en lagere BTW

Het sociaal tarief voor electriciteit, bedoeld voor mensen met een laag inkomen, is verlengd tot eind juni 2022. De regering zegt echter ook huishoudens met een gemiddeld inkomen te zullen steunen door de BTW op elektriciteit te verlagen. Deze zal tussen 1 maart 2022 en 1 juli 2022 van 21% tot 6% zakken.

Advertentie – lees hieronder verder

Verwacht wordt dat deze beslissing alleen al de overheidsbegroting op 4 maanden tijd zo’n 320 miljoen euro zal kosten. Er zij op gewezen dat voor gas geen BTW-verlaging is gepland, ondanks het feit dat gasprijzen in het laatste halfjaar van 2021 met maar liefst 50% is gestegen…

Energiecheque en mini-taxshift

Gezinnen krijgen een premie van 100 euro toegekend, officieel als “verwarmingspremie“. Dit is enigszins vergelijkbaar met de brandstofbonus van 100 euro die Emmanuel Macron in oktober 2021 aan de Fransen gaf, althans aan huishoudens die minder dan 2.000 euro per maand verdienen.

De regering overweegt ook een hervorming van de BTW op energie. Het doel is om langetermijnmaatregelen te ontwikkelen om schommelingen van de energieprijzen op te vangen. Ter compensatie van de BTW-verlaging zal een aanpassing van de accijnzen met een omgekeerd cliquetsysteem op gang worden gebracht. De accijnzen zullen met andere woorden kunnen stijgen zodra de prijzen onder een bepaald niveau dalen, om het verlies aan inkomsten ten gevolge van de BTW-verlaging te compenseren.

Ten slotte zou een mini-taxshift (belastingverschuiving) de koopkracht met 100 euro per jaar moeten verhogen voor alleenstaanden die minder dan 41.000 euro verdienen en voor huishoudens met lagere inkomens (bruto belastbaar inkomen tot 82.000 euro per jaar).

Wat kunnen we hieruit opmaken?

fuel-empty-reservoir-vide-lege-tank-reserve

De stijgende energieprijzen hebben iedereen overvallen, hoewel ze natuurlijk voorspelbaar waren (een typische eigenschap van economisch herstel). De heropleving na het einde van de coronacrisis (of toch bijna…) is echter sterker geweest dan alle andere herstelperiodes, omdat het een wereldwijd karakter heeft.

De door de regering genomen maatregelen zijn noodmaatregelen, bedoeld om de huishoudbudgetten te ontlasten. Maar kunnen we met kortingen van amper 100 euro van ‘verlichting’ spreken als we weten dat de elektriciteitsfactuur vaak meer dan 1.000 euro bedraagt en de gasfactuur, die nog veel hoger is, helemaal niet wordt gecompenseerd? Bovendien blijkt dat de regering geen enkele voorziening heeft getroffen voor werknemers die elke dag met de auto naar het werk gaan, met inbegrip van professionals van de sector die hun marges als sneeuw voor de zon zien smelten door de almaar stijgende energiekosten.

We vinden het verbazend dat het omgekeerde cliquetsysteem niet is toegepast voor prijzen aan de pomp. In de beloofde hervorming worden “energieprijzen” aangehaald, maar blijkbaar geldt dat niet voor alle vormen van energie.

Zoals gezegd is er in de huidige overeenkomst geen sprake van een verlaging van de gasfactuur, iets dat veel Belgische gezinnen nu nog met moeite of zelfs niet meer kunnen betalen. Komt daarbij dat de overheid Belgische gezinnen de afgelopen jaren haast heeft gepusht om voor een gasaansluiting te kiezen.

Conclusie: de maatregelen zijn niet meer dan een druppel op een hete plaat…

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
50.798 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.798 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.