Belgen keren deze autogroep massaal de rug toe

2024 is tot dusver geen slecht jaar voor de autoverkoop in België. De gouden pre-coronajaren keren nog niet onmiddellijk terug, maar de dealers zien een stabiel verloop in de fysieke en digitale showrooms. Toch zit één autogroep met een kleine crisis opgezadeld.

Gepubliceerd op 8 mei 2024
Leestijd : 4 min

Deel

Belgen keren deze autogroep massaal de rug toe

De jaarlijkse verkooplocomotief voor de Belgisch automarkt, bleef dit jaar in het rangeerstation. Geen autosalon betekent volgens veel profeten ook geen goede autoverkoop. Te meer daar het in 2024 de eerste keer was dat de beursshow de deuren dicht hield in een jaar waar gezondheidsmaatregelen daar niets over te zeggen hadden.

Omdat het een paar maanden duurt alvorens bestellingen in de registratiecijfers belanden, duurt het tot de maand april om een helder idee te krijgen over de werkelijke start van het jaar. Met 174.839 inschrijvingen doen de eerste vier maanden van 2024 het niet slechter dan 2023 (171.356 stuks), het jaar waarin het autosalon de jubileumeditie voor zijn honderdste verjaardag vierde. Met 2,03% is er zelfs sprake van een vooruitgang, en dat ondanks de terugvallende koopkracht, de groeiende consumententwijfel en de stijgende autoprijzen. Nu, vorig jaar waarde wel nog het spook van het onderdelentekort door de registratietabellen, een effect dat nu niet langer speelt.

Uniek in de hele wereld

Grote winnaar blijft BMW, dat met 18.243 inschrijvingen over de eerste vier maanden van het jaar een tiende van de Belgische autoverkoop voor zijn rekening neemt. Geen land ter wereld doet het ons na, en het merk uit Beieren zit nu al dik drie jaar in polepositie. Maar Volkswagen (goed voor 8,5% van onze markt) hijgt in de nek, en is er in de maand april zelfs in geslaagd om over BMW te wippen door met een totaal van 4.225 inschrijvingen exact 225 modelen meer te laten registreren. Dat wordt nog spannend voor het verdere verloop van het jaar.

BMW

Advertentie – lees hieronder verder

Hoeft het nog gezegd dat België een bedrijfswagenmarkt is? Kijk maar naar de top vijf van de maand april, die na Volkswagen en BMW wordt aangevuld door Audi (3.245) op de derde plek, vóór Dacia (2.882) op nummer vier en Mercedes (2.721) op de vijfde stek. Dat Dacia als buitenbeentje zo hoog in de tabellen eindigt, ligt aan het succes in het zuiden van het land, waar de privémarkt de professionele helemaal overvleugelt.

Sterkhouder krijgt er het hardst van langs

Toch zijn er fabrikanten die misschien wel liever een autosalon hadden gekend. Of liever gezegd, een autogroep. Want bij de merken van Stellantis zit er behoorlijk veel zand in de motor. In vergelijking met vorig jaar moet de autogroep een verlies van dik 10.000 stuks slikken tijdens de eerste vier maanden van het jaar, wat overeenkomt met een daling van 56,3%, ofwel een keldering van meer dan de helft. De gebruikelijke sterkhouder voor België binnen Stellantis, Peugeot, krijgt de raakste klappen. Het merk ziet bijna 60% van zijn klantenbestand verdampen (59,2%). Bij DS Automobiles (-44,4%), Alfa Romeo (39,7%), Opel (-28,6%) en Fiat (-25,2%) is het eveneens huilen met de pet op. De Stellantismerken die zich nog het best overeind weten te houden zijn Citroën (-14,7%) en Jeep (-2,4%), maar ook hun boekhouders schrijven niet met een zwarte balpen.

Het is opzienbarend dat de volledig portfolio van Stellantis in de klappen deelt. Nochtans is er met de Citroën ë-C3, de Peugeot 3008, de op kruissnelheid gekomen Alfa Romeo Tonale en de nu met verbrandingsmotoren beschikbare Jeep Avenger geen tekort aan productnieuwigheden. Wat is er dan wel aan de hand? Het is geweten dat de Stellantisgroep op de sukkeltoer is met de betrouwbaarheid van zijn 1.2 Puretech-motor die bij zowat elk van hun dochtermerken in het gamma zit, en waarvan de problematische distributieriem werd vervangen door een kettingaandrijving.

Stellantis_logo

Ligt het aan het agentschapsmodel?

Een andere verklaring is dat de overstap van Stellantis naar het agentschapsmodel stilaan tot wasdom komt. Daarbij factureert niet de dealer maar het merk rechtstreeks aan de klant – en belangrijker – neemt het ook grotendeels de kortingspolitiek en de marketing van de concessiehouder over. De directe voeling met de klant gaat dan op de schop, en dat kan verkoopvolume kosten, zeker in de beginfase.

Het is een mogelijke verklaring, want lotgenoten Ford (-22,7%) en Cupra (-14,5%), die ofwel deels of helemaal dat agentschapsmodel volgen, verliezen ook aanzienlijk terrein. De merken laten niet in hun kaarten kijken, maar dat de bedrijfsvoertuigen helemaal aan zet zijn in België staat boven alle twijfel verheven. De merken met een ‘volksere’ uitstraling moeten vanwege de talmende privéklant door een zure appel bijten. Kijk maar naar de tegenstander van het agentschapsmodel, Renault, dat er dit jaar ook 12% op inschiet, al is dat nog lang geen 60%.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Lees meer over

Deel

Gocar marketplace
50.748 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
50.748 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.