Auto-industrie

Winst per auto alsmaar groter, Ferrari zwaar op kop

Een onderzoek bij 19 autofabrikanten van over de hele wereld wijst uit dat de winst per verkochte wagen de afgelopen jaren altijd maar groter is geworden. De met voorsprong grote winnaar wat dit betreft, is Ferrari. Let wel, de cijfers hebben geen betrekking op dit jaar.

Joris Bosseloo Joris Bosseloo | Gepubliceerd op 12/04/2022 | Leestijd: 2 min

De financiële verslagen van Aston Martin, de BMW Group (met daarin Mini), Daimler (met daarin Mercedes), Ferrari, Ford, Geely (Chinees, eigenaar van onder andere Volvo en Lotus), General Motors, Honda, de Hyundai Motor Group (moederonderneming van KIA), Isuzu, Mazda, Renault-Nissan, Stellantis (Fiat, Peugeot, Citroën, Opel, Alfa Romeo, Jeep enzovoort), Subaru, Suzuki, Tata (Indisch), Tesla, Toyota en de VW Group (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, PorscheBentley, Lamborghini enz.) onthullen een totale omzet van ongeveer 1,89 biljoen dollar in 2021. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van 2020, maar een daling van 6% ten opzichte van 2019.

Vorig jaar verkochten deze bedrijven samen 69,54 miljoen voertuigen: 2% meer dan in 2020, maar 14% minder dan in 2019. Kortom, er werd meer omzet gedraaid met minder geleverde auto’s, wat wil zeggen dat de prijzen zijn gestegen (of de kortingen gedaald).

Advertentie – lees hieronder verder

Daar heeft het tekort aan halfgeleiders (dat er nu nog steeds is) mee te maken, alsook de heropleving na de zware covid-periode, want de vraag overstijgt het aanbod sindsdien. Om er een gemiddeld bedrag op te kleven: per verkocht voertuig werd 1.903 euro in eigen zak gestoken.

Ferrari doet véél beter

Ferrari Portofino

Jato Dynamics, wereldwijd leverancier van bedrijfsinformatie voor de autosector, claimt dat Ferrari in 2021 ruwweg 94.500 euro (!) winst boekte per wagen, wat neerkomt op een winstmarge van 25,5% (een stijging van 4,1% in vergelijking met 2020).

De nummer twee op de lijst, die weliswaar van zeer ver volgt, is Tesla met 6.100 euro winst/auto. Een groot verschil, maar weet dat het Amerikaanse automerk in 2018 met verlies verkocht (ongeveer 11.000 euro/wagen).

Echte verliezers waren er in 2021 trouwens niet: elke van de 19 onderzochte firma’s kon groenere cijfers dan voorheen uit hun hoed toveren.

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 30.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie