De Skoda Octavia RS is al meer dan twintig jaar een vaste waarde in het segment van de sportieve gezinswagens. Door de jaren heen werd het model in verschillende configuraties aangeboden, gaande van dieselversies tot, verrassend genoeg, een plug-inhybride. Met de recente facelift van de vierde generatie, die in 2020 werd geïntroduceerd, heeft Skoda de motorenkeuze echter teruggebracht tot slechts één optie: een pittige viercilinder op benzine.
Terug naar de basis, dus. Zoals toen de eerste generatie Octavia RS uit 2001 van bij Audi de 1.8 liter-turbomotor ging lenen en dat was dat. De vernieuwde vierde generatie doet het met de 2 liter-TSI (EA888) van moederhuis Volkswagen, die na een doortocht in de ontwikkelingsafdeling heden goed is voor 261 pk.
Daarmee is deze facelift de krachtigste officiële Octavia RS ooit, en nog steeds beschikbaar als sedan en break. Om die adelbrieven de nodige allure te geven, liet Skoda ons los op een afgesloten omloop. Maar niet met de samen ook gelanceerde Kodiaq RS, die qua profiel uit een ander vaatje tapt.

Advertentie – lees hieronder verder
Iets bescheidener
Die 261 pk wordt aangedikt met 370 Nm koppel waarmee de Octavia en Kodiaq RS nu de Volkswagen Golf GTI evenaren, het model waaraan het gros van de techniek wordt ontleend. Toch blijven de Skoda’s - adel verplicht? - iets bescheidener dan de meer extreme varianten van de Golf, zoals de GTI Clubsport (296 pk) of de vierwielaangedreven Golf R (333 pk).
Zoals de traditie het wil, betrekt de Octavia RS enkel de voorwielen in het spel, en rekent ook nog steeds op een meerplatenkoppeling als sperdifferentieel, dat ervoor zorgt dat de voorbanden niet bezwijken onder de krachtgolf als je het rechterpedaal vloert. Deze koppeling is dus mechanisch en werkt progressiever dan de elektronische XDS-differentieelimitatie die op de derde generatie dat karweitje moest klussen. Door zijn vierwielaandrijving heeft de Kodiaq geen sper nodig.

Hoewel plug-inhybrides vandaag een belangrijke rol spelen in het CO2-beleid van veel autofabrikanten, heeft Skoda besloten de stekkervariant én de diesel van de RS uit de line-up te schrappen. Volgens de Tsjechen was de benzineversie sowieso al de populairste keuze onder kopers van de sportieve Octavia. Het zorgt er ook voor dat de ingenieurs al hun aandacht en inspanningen op één versie konden richten, wat efficiënter is.
De TSI-motor wordt gekoppeld aan de gerobotiseerde DSG-bak met zeven trappen, waarmee alle hoop op een handgeschakelde versie definitief naar het museum is verbannen. Net als bij de Golf GTI levert de motor zijn volle vermogen tussen 5.250 en 6.500 toeren per minuut, terwijl het koppel naar zijn plafond schiet tussen 1.600 en 4.500 toeren.
Erg brede spreidstand
Skoda heeft ervoor gezorgd dat de RS zich niet enkel onderscheidt door zijn krachtbron. De Octavia ligt namelijk 15 millimeter lager dan de standaardversie, dankzij kortere veren en specifieke schokdempers. Optioneel zijn adaptieve dempers (Dynamic Chassis Control) beschikbaar, waarmee de bestuurder het chassis kan aanpassen via het centrale scherm. Onder de testwagens lagen standaard Brigestone Potenza-banden, wat een indicatie is van de sportieve aspiraties van het model. Het siert Skoda dat het deze straatset-up niet wijzigde voor de circuitsessie.
Door zijn hogere koppel (400 Nm) en extra aangedreven achteras weet de Kodiaq zijn grotere formaat en extra gewicht te camoufleren en nijpt met 6,3 tellen zelfs nog een tiende van de sprint 0 tot 100 km/u af. Als opmaat gooit de SUV er adaptieve dempers met niet één maar twee ventielen tegenaan. Naast een erg brede spreidstand tussen een zweem wolligheid in de Comfort-modus en een retestrakke houding in Sport, slaagt deze technologie er verder in om de auto compacter te doen aanvoelen dan hij in werkelijkheid is. De adaptieve dempers zijn trouwens standaard op de Kodiaq die door toedoen ervan ook zijn normale bodemvrijheid bewaart.

Binnenin blijven beide Skoda’s trouw aan het typische no-nonsense design, RS of niet. De sportstoelen bieden voldoende zijdelingse steun (zonder lijf en leden te beklemmen), maar helaas zit je niet laag genoeg, en mocht ook het stuur verder reiken, wat opgaat voor beide modellen. Hoewel de afwerking niet per se premium aanvoelt - wel verzorgd en met zachte materialen op ooghoogte -, roepen contrasterende stiksels, een carbonlook-dashboard en een sportstuurwiel met geperforeerd leder het sportieve sfeertje op.
Onderstuur minimaliseren
Op de openbare weg weegt de Octavia RS zijn prestaties altijd af tegen voldoende comfort, wat exact de aantrekkingskracht van dit concept is. Maar rijdt vader solo, dan kan hij middels de Sport-stand de in de RS verscholen entertainer een centraal podium geven. Toch nemen ook dan een voorspelbare balans en een voorbeeldige tractie in bochten de bovenhand, geholpen door de progressieve stuurbekrachtiging.
In vergelijking sleurt de Kodiaq meer lood in zijn wielen mee, zo’n 300 kilo, en dat blijft niet onopgemerkt met een viercilinder in de neus, al wordt het nimmer een nadeel. Door zijn gewogen afstelling weet deze Autobahnstormer verrassend goed de meubelen te redden in slingerende bochten. Maar aan het pretgehalte van de Octavia geraakt hij niet. Wat hij deels probeert goed te maken met een sound generator voor een bronstiger uitlaat, want de laatste houdt het puur mechanisch.

Op een afgesloten omloop toont het sperdifferentieel op de Octavia RS hoe het vakkundig onderstuur helpt te minimaliseren. En ook al is dit geen hot hatch pur sang, door de goed gecontroleerde koetswerkbewegingen en de ruime grijze zone komt de Octavia niet snel in de verlegenheid onder chronostress. Al moeten we daaraan toevoegen dat het uitgekozen circuit met niet al te lange recht stukken helemaal op maat gesneden was van het plafond van de viercilinder.
De DSG-transmissie reageert altijd vlot en accuraat. Al mochten schakelpeddels aan het stuur wat groter zijn, de halfautomaat levert in het algemeen een prettige ervaring die de rijervaring als een handschoen past.
Ondanks de dynamische meerwaarde wil de formule van RS niet beknibbelen op ruimte en functionaliteit. Het koffervolume van de break bedraagt dan ook 640 liter, waarmee hij zelfs een Mercedes-Benz E-Klasse Break overtreft. De bedieningselementen zijn doordacht en minder complex dan die van sommige VW-modellen. Zo zijn de fysieke knoppen voor essentiële functies behouden en is het eenvoudig om rijhulpsystemen, zoals rijstrookassistentie en snelheidsherkenning, uit te schakelen via het digitale instrumentenpaneel of het stuuranker.
De nieuwe 13 duim grote touchscreeninterface is intuïtiever dan voorheen en ondersteunt zowel Apple CarPlay als Android Auto. De ‘Smart Dial’-knoppen, die in de recent onthulde Kodiaq en Superb werden geïntroduceerd, ontbreken echter in de Octavia. Toch ontsnap je niet aan een gewenningsperiode om ongehinderd je weg te vinden in de menustructuur.

Conclusie
RS staat voor budgetgerichte sportiviteit, verpakt in een snit die zonder wringen past in de rol van familiewagen. Door te focussen op één motorversie heeft Skoda die evenwichtsoefening tot een beter einde dan ooit gebracht, waarbij bij alle slimme vondsten en praktische functionaliteit niet werd opgeofferd op het altaar van het rijplezier. Alleen, met 61.300 euro en 62.220 euro voor respectievelijk de Octavia RS en Octavia RS Break zijn dit lang geen toegankelijke modellen meer. Voor de Kodiaq loopt de factuur al op tot 64.900 euro. Wielersport is dan wel een volkse sport, deze kopmannen zijn geen kermiskoersers.
De Skoda Octavia RS in cijfers
Motor: viercilinder-turbobenzine, 1948 cc, 265 pk et 370 Nm
Aandrijving: op de voorwielen
Versnellingsbak: gerobotiseerde zevenbak met dubbele koppeling
L/B/H (mm): 4.698/2.003/1.475
Leeggewicht (kg): 1.520
0 tot 100 km/u (sec): 6,4
Topsnelheid (km/u): 250 km/u
Verbruik (WLTP, l/100 km): 6,7
CO2: 153 g/km
Prijs: 61.300 euro
BIV: Vlaanderen: 844,43 euro, Wallonië en Brussel: 4.957 euro
Verkeersbelasting: Vlaanderen: 455,48 euro, Wallonië en Brussel: 511,12 euro
- Spreidstand comfort-sport
- Zeldzame formule
- Eén versie, terug naar de roots
- Ruim
- Geslaagde bediening kampeerfuncties
- Imago
- Schakellepels mochten groter
- Niet langer budgetvriendelijk
- Verbruik Kodiaq RS
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be