Hoewel de temperaturen gaan de laatste weken op en neer. Vorige week keerde de kou terug naar België. De winter is terug en daarmee ook de gebruikelijke klusjes om je auto te ontdooien. Laten we niet vergeten dat de motor van je auto niet mag draaien terwijl je dit doet. In Vlaanderen kun je hiervoor een boete van 68,02 euro krijgen. In Wallonië is het sinds 1 maart 2019 zelfs een schending van de milieuwetgeving om je motor te laten draaien als hij stilstaat. Het wordt bestraft met een onmiddellijke inning van 130 euro. Dit geldt wanneer je staat te wachten op een parkeerplaats of op je kinderen buiten school, en dus ook wanneer je je auto ijsvrij aan het maken bent. Artikel 8.6 van de wegcode bepaalt dat bestuurder “de motor niet laten draaien in vrijloopstand, behalve in geval van noodzaak”.
Zodra je de auto ijsvrij gemaakt hebt, is het tijd om de weg op te gaan. Maar bij temperaturen onder nul houden veel automobilisten hun jassen, mutsen en in sommige gevallen zelfs handschoenen aan, tenminste de eerste kilometers, terwijl ze wachten tot de warmte eindelijk het interieur binnendringt. Maar eigenlijk is dat verboden, want het is gevaarlijk.
Stevige boete
Artikel 8.3 van de wegcode stelt dat “elke bestuurder in staat moet zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid moet bezitten”. Rijden met dikke kleding die veel plaats inneemt, wordt echter beschouwd als een belemmering voor efficiënt rijden. De boete is fors: 174 euro exclusief administratiekosten. Het is dus een overtreding van de derde graad.
Advertentie – lees hieronder verder
In de praktijk krijgt niet iedereen die met een jas of handschoenen rijdt een boete. Maar je moet wel twee keer nadenken. Je moet bijvoorbeeld kiezen voor handschoenen die niet wegglijden en die speciaal ontworpen zijn om te rijden, zodat ze niet tot verkeerde manoeuvres leiden. Hetzelfde geldt voor jassen, die niet te dik mogen zijn om de bewegingsvrijheid te beperken. De jas mag geen ruimte vormen tussen de gordel en het lichaam, omdat dit het risico op letsel bij een ongeval vergroot.
De wegcode verbiedt het rijden met bottines of laarzen niet. Sandalen of slippers in de zomer trouwens ook niet. Maar ook hier moet je alert zijn, want te dik schoeisel kan het gebruik van de pedalen bemoeilijken, vooral bij een auto met handgeschakelde versnellingsbak. Wees dus voorzichtig. Vergeet niet dat moderne auto’s vrij snel warm worden en dat het maar enkele minuten duurt om het interieur op te warmen. Als je vertrekt met je jas voor een langere rit, dan is het raadzaam om op een veilige plek te stoppen om hem uit te doen, maar zeker niet om hem uit te doen tijdens het rijden. Veel bestuurders draaien dan per ongeluk aan het stuur, waardoor het risico om van de weg te raken toeneemt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be