Boetes

Vandalen die autobanden saboteren riskeren GAS-boete

Raar maar waar: tot nu toe was het niet strafbaar om banden van geparkeerde auto’s plat te zetten. Onder meer in de stad Gent is dit nochtans een echte plaag voor SUV-rijders. De burgemeester grijpt eindelijk in: de vandalen riskeren voortaan een GAS-boete.

Robin Van den Bogaert | Gepubliceerd op 28 mei 2024 | Leestijd: 3 min

Willekeurige SUV-bestuurders worden de jongste maanden steeds vaker het slachtoffer van vandalisme. Een internationale bende die zichzelf ‘The Tyre Extinguishers’ noemt, voert actie door banden van SUV’s plat te zetten. Deze klimaatactivisten proberen SUV-rijders bovendien een schuldgevoel te geven door een pamflet met ‘Jouw SUV doodt’ achter te laten.

Illegaal?

De bende heeft zelfs een publiek toegankelijke website waar ze uitleggen hoe je SUV’s herkent en banden saboteert. Een duidelijk voorbeeld van aanzetten tot illegaal gedrag. Hoewel … illegaal. Wat blijkt? In de strafwet staat niets over het opzettelijk laten leeglopen van autobanden. Dit leidt uiteraard tot een situatie van straffeloosheid.

Advertentie – lees hieronder verder

GAS-boete

Sinds vorig jaar sloegen de SUV-haters al minstens zeven keer toe in Gent. Ook in Brussel en Antwerpen waren ze al actief en werden telkens tientallen SUV-rijders immobiel gemaakt. Voor de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) is het genoeg geweest. “Moedwillig en georganiseerd banden plat zetten, is voor mij een vorm van vandalisme. Ik laat dit opnemen in het politiereglement. Daders riskeren zo een GAS-boete”, vertelt hij aan het Nieuwsblad.

Voortaan geldt deze regel: ‘Het is verboden om de banden van andermans voertuig te laten leeglopen zonder diens toestemming.’ Overtreders riskeren een GAS-boete van 500 euro voor meerderjarigen en 175 euro voor minderjarigen.

Mathias De Clercq

Nog niemand betrapt

De vraag is of deze GAS-boete veel zoden aan de dijk brengt. Om iemand te kunnen beboeten, moet je natuurlijk eerst de dader kunnen identificeren. En op dat vlak kende de politie voorlopig weinig succes. Tot nu toe kon namelijk nog geen enkele SUV-vandaal gevat worden.

Toch vindt burgemeester Mathias De Clercq het een belangrijk signaal. “We zorgen ervoor dat dergelijke inbreuken effectief aangepakt kunnen worden. Denk maar eens aan een situatie dat iemand dringend, professioneel of medisch, weg moet en merkt dat de autoband plat is gezet. Of de bestuurder merkt het niet op en vertrekt met een lege band: dat is levensgevaarlijk.”

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon