Gedaan met wisselen camera’s in flitspalen in Wallonië

Er verandert wat voor de vaste flitspalen in Wallonië: vanaf nu zal de politie de camera’s niet meer verplaatsen van het ene kastje naar het andere op de gewestelijke snelwegen. Dit betekent dat 14 van de ongeveer 30 geïnstalleerde flitspalen actief zullen blijven.

Gepubliceerd op 24 november 2023
Leestijd : 2 min

Deel

Gedaan met wisselen camera’s in flitspalen in Wallonië

Sinds enkele maanden zweert de overheid bij nieuwe technologieën om de automobilisten te controleren: trajectcontroles, Lidars, ANPR-camera’s. Deze apparaten volgen ons dagelijks op de weg, tot op het punt dat we de vaste flitspalen bijna zijn vergeten, die ruim twintig jaar geleden werden geïnstalleerd en nog steeds in gebruik zijn, vooral op de snelwegen in het zuiden van het land.

Ze werken echter niet meer zo goed als vroeger. In Wallonië bijvoorbeeld blijkt uit cijfers van de federale politie dat er in 2022 slechts 2.606 snelheidsovertredingen werden geregistreerd, tegenover 25.070 in 2019 en 41.817 in 2010…

Beurtrol

Een merkwaardig feit over de vaste flitspalen in België in vergelijking met Frankrijk is dat de politie altijd minder camera’s had dan kastjes. Dit betekende dat deze camera’s van de ene locatie naar de andere moesten worden overgebracht. Wallonië heeft nu nieuwe maatregelen genomen om dit probleem aan te pakken, door te beslissen om bepaalde flitspalen opnieuw te activeren en het principe van de beurtrol af te schaffen. Concreet betekent dit dat de camera’s op de snelwegen die onder toezicht van het Gewest staan, niet meer zullen wisselen tussen de 33 locaties, maar zullen blijven staan in een van de 14 geselecteerde vaste flitspalen.

Dit betekent dat een deel van de vaste flitspalen op de snelwegen in Wallonië 24 uur per dag actief zullen blijven, met enkel de technische foutmarge van 6% voor snelheden boven de 100 km/u als afwijking. Daarnaast zijn de toleranties ook aangescherpt, zoals eerder aangekondigd, om straffeloosheid te voorkomen, net als elders in het land. Dit is een keuze van de autoriteiten, vooral ten opzichte van bestuurders die vertrouwd zijn met het principe van de trajectcontroles, die over de hele zone werken en dus niet in staat zijn bestuurders te identificeren of te beboeten die de snelweg pas na het begin van de zone opkomen en wellicht heel goed weten dat ze geen last van het systeem zullen hebben. Het handhaven van de vaste flitspalen is bedoeld om hen te ontmoedigen.

Advertentie – lees hieronder verder

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Boetes
Misbruiken lokale overheden trajectcontroles om geld te verdienen?

De wildgroei van trajectcontroles – vooral in Vlaanderen – wordt vaak voorgesteld als een maatregel voor de verkeersveiligheid. Maar vooral de schatkist van de gemeentes lijkt ervan te profiteren, want zij kunnen administratieve boetes opleggen voor kleine overtredingen. Vlaanderen wil dit controleren en ervoor zorgen dat lokale overheden geen misbruik maken van de situatie. Zal het huidige repressieve beleid veranderen?

Tot 06:00 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.