Veel Belgen kijken er ongeduldig naar uit om in de vakantie naar het buitenland te vertrekken. Al enkele jaren zijn campings erg populair, een succes dat versterkt werd door de covidcrisis en de verkoop van motorhomes en caravans een boost heeft gegeven. Het is een gemakkelijke manier om van je vrijheid te genieten.
Om een caravan te trekken of een motorhome te besturen, moet je enkele regels kennen, vooral op het vlak van het toegelaten gewicht. Wist je bijvoorbeeld dat een overschrijding van het toegelaten gewicht in Spanje bestraft wordt met een boete tot 4.600 euro? Dit kan de vakantie verpesten of zelfs meteen beëindigen. Dat wil je uiteraard vermijden.
Onderhoud en nazicht
De Nederlandse toeristenbond ANWB vertelt aan HLN dat je je voertuig minstens om de twee jaar grondig moet laten nakijken. En voor je vertrekt, moet je natuurlijk de verlichting controleren, net als de staat en de spanning van je banden. Als de band scheurtjes of barsten vertoont, moet hij vervangen worden om een klapband te voorkomen.
Banden moeten over het algemeen na ongeveer zes jaar vervangen worden, zelfs als er niet veel mee gereden is. Na die tijd verliezen ze hun elasticiteit en dus hun grip.
Advertentie – lees hieronder verder
Bij voertuigen met een gasvuur mag je niet vergeten om de staat van de slang te controleren. De gasslang heeft een vervaldatum en als je die niet naleeft, riskeer je een boete. Hetzelfde geldt voor de gasdrukregelaar.
Als je dan toch bezig bent, is het ook een goed idee om de aansluitingen te controleren en de afdichtingen op strategische plaatsen te vervangen. Om te controleren op lekken, besproei je de slang gewoon met water terwijl je gas doorlaat. Verschijnen er belletjes, dan zit je met een lek.
Gewicht respecteren
Als je op vakantie vertrekt, heb je natuurlijk bagage mee en dat betekent extra gewicht. De verdeling van het gewicht is een gevoelig punt, zowel voor caravans als motorhomes. Je moet natuurlijk de maximaal toegelaten massa respecteren, maar ook enkele regels over de ideale gewichtsverdeling.
Volgens de ANWB is de stabiliteit van een auto en caravan opmerkelijk beter als je niet boven 75 procent van de maximaal toegelaten massa van de combinatie gaat, inzittenden inbegrepen.
De nodige informatie vind je op het inschrijvingsbewijs. Neem je veel bagage neem? Steek die dan liever in de koffer van de auto en houdt de caravan zo licht mogelijk. Bij motorhomes is het even belangrijk om te letten op het maximale gewicht.
Hoe neem je fietsen mee?
Volgens de ANWB is de meest gemaakte fout het laden van de caravan. Fietsen worden achteraan op de caravan vervoerd, wat het gewicht verhoogt, zeker als ze elektrisch zijn. Dit maakt de caravan tot een dood gewicht dat moeilijk onder controle te houden is bij een probleem.
Met elektrische fietsen is het beter om de (zware) batterijen in de auto te vervoeren. Denk er ook aan om de fietsen in de caravan of motorhome te zetten in plaats van ze achteraan te plaatsen. Dat is een kwestie van gewichtsverdeling. Als algemene regel geldt: concentreer het gewicht zo veel mogelijk op de as en plaats zware voorwerpen op de grond en lichte hoger.
Gepeperde boetes
Al te vaak worden caravans slecht of te zwaar beladen. Het lijkt wel onvermijdelijk in de vakantieperiode. Wie heeft er nog nooit een gezin langs de kant van de weg zien staan of een beschadigde caravan door een te sterke windvlaag of een windstoot bij het inhalen van een vrachtwagen? Daar ligt het uiteindelijk aan.
De politie is zich duidelijk bewust van dit gevaar. Daarom maken veel landen er een prioriteit van om het gewicht van voertuigen zeer regelmatig te controleren. In Nederland staat op 10 procent overgewicht een boete van 150 euro. En als je 75 procent overgewicht hebt, loopt de boete op tot 500 euro. Andere landen zijn echter veel minder tolerant. In Spanje kan de boete oplopen tot 4.600 euro.
In Frankrijk schommelt de boete tussen 90 en 750 euro. En de politie heeft het recht om je staande te houden als de toegelaten lading met slechts 5 procent wordt overschreden. In Duitsland begint de boete bij 10 euro (5 procent overgewicht) en loopt ze snel op (325 euro voor 30 procent te veel).
In Portugal varieert de boete van 60 tot 300 euro, afhankelijk van het geval, en in Italië van 41 euro tot 1.697 euro. In Luxemburg wordt een boete van 5.000 euro opgelegd in buitensporige gevallen, net als in Oostenrijk. En in België? Van 110 tot 330 euro, afhankelijk van de situatie. Ondanks alles wensen we je een prettige vakantie!
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be