Bandenwissel: hoe pak je het aan?

Banden worden door automobilisten vaak verwaarloosd. Dat is normaal want ze zijn vaak vuil en duur. Toch is het raadzaam om de staat ervan om de 6 maanden of 10.000 km na te kijken. Hier volgen enkele tips om de juiste keuze te maken wanneer ze aan vervanging toe zijn.

Gepubliceerd op 27 maart 2023
Leestijd : 4 min

Deel

Bandenwissel: hoe pak je het aan?

Automobilisten zien banden vaak als een noodzakelijk kwaad. Ze lijken niet alleen onaantrekkelijk qua design (schijn bedriegt), maar ze zijn ook duur om te vervangen. Dit is vrij eenzijdige kijk op de situatie, want we mogen niet uit het oog verliezen dat banden voor 50% de wegligging van een voertuig bepalen, de overige 50% is voor rekening van de ophanging. Een goed stel banden is dus essentieel om de veiligheid, maar ook de prestaties en het comfort te garanderen. Omwille van de prijs is het belangrijk om een bandenwissel  ernstig te nemen.

De juiste keuze

Banden kiezen is niet altijd eenvoudig. Er zijn heel wat elementen waarmee u rekening moet houden. Het merk, de prestaties van het voertuig, maar ook de klimatologische omstandigheden waarmee u te maken krijgt, uw rijstijl en natuurlijk het budget.

Het instructieboekje het voertuig raadplegen is altijd een goed begin. Daarin staat informatie over de gehomologeerde maten voor het voertuig, afhankelijk van het gewicht (dit is belangrijk voor de laadindex – d.w.z. de draagkracht van de band), de motor en de prestaties. Zodra u deze informatie kent, kunt u op zoek gaan naar een geschikte band. Deze zoektocht kan online (kopen ook), maar bij uw bandenspecialist of dealer krijgt u eveneens deskundig advies over duurzaamheid, rijgedrag en comfort.

pneus2

Advertentie – lees hieronder verder

Denk aan de klimatologische omstandigheden

De klimatologische omstandigheden zijn een belangrijke parameter waarmee men rekening hoort te houden. Als u in een regio rijdt waar het vaak regent of op landwegen die er meestal modderig bijliggen, kunt u mogelijk voor banden met een betere waterafvoer opteren die minder gevoelig zijn voor aquaplaning. Voor wie niet veel kilometers rijdt (max 10.000 km/jaar) en vaak met dergelijke omstandigheden moet afrekenen,  zijn vierseizoenenbanden een prima optie.

Ook het type weg waarop vaak wordt gereden is bepalend voor de bandenkeuze. Sommige banden zijn bijvoorbeeld ontwikkeld met een veeleisender lastenboek wat betreft bochtengedrag. Wie vaak op een bochtig parcours rijdt, kan beter een meer aangepaste band kiezen. 

En het budget?

Banden zijn ook duur. De prijzen zijn bovendien de laatste tijd flink gestegen en houden gelijke tred met de toename van de materiaal- en energiekosten. Daarom is het zaak om producten te zoek met een goede prijs/kwaliteit/prestatieverhouding.

pneus

Wat kost een setje banden? 

De prijzen zijn zeer variabel, afhankelijk van de grootte van het rubber en de specificaties ervan, maar ook in functie van het merk en – niet onlogisch – de intrinsieke kwaliteit van de producten. Het budget kan dus variëren van 200 euro voor een stadswagentje dat op velgen van 14 of 15 inch staat tot meer dan 1.000 euro voor een SUV. De prijzen kunnen nog oplopen wanneer de eigenaar speciale opties heeft gekozen zoals grote velgen, enz…

Om het prijskaartje binnen de perken te houden, is het noodzakelijk om zich te informeren en prijzen te vergelijken om de beste deal te vinden voor de band die u hebben wil. Daarbij is het ook belangrijk om de kwaliteit niet uit het oog te verliezen. Geef de voorkeur aan de “premium” merken (Continental, Michelin, Pirelli, Goodyear, enz.) of de “kwaliteits” labels (Uniroyal, Semperit, Kleber, enz.) die vaak worden ontwikkeld bij de grote merken. Daaronder vindt u de zogenaamde “budget”-merken die, zoals hun naam laat vermoeden, niet duur zijn, maar zelden dezelfde kwaliteit (grip, wegligging) en levensduur bieden. Goedkoper betekent even vaak minder kilometers rijden met je set banden waardoor goedkoop uiteindelijk duurder kan uitvallen.

De levensverwachting van banden hangt uiteraard af van het aantal afgelegde kilometers, maar ook van het gebruik en het onderhoud. Men schat de levensduur op ongeveer 6 jaar, zelfs wanneer het loopvlak van de banden niet helemaal afgesleten is. Hoe dat komt? Simpelweg omdat het rubber veroudert en daarbij inboet aan elasticiteit waardoor de prestaties (wegligging, waterafvoer, enz.) teruglopen. Vergeet ook niet om maandelijks de bandenspanning te controleren. Een te lage bandenspanning leidt tot voortijdige en snelle bandenslijtage.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door David Leclercq Autojournalist

Deel

Gocar marketplace
51.100 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.100 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.