Wie het nieuws uit de autosector een beetje volgt, weet dat massaconstructeurs almaar meer focussen op winstgevendheid in plaats van volume. In het algemeen geldt: hoe duurder de auto, hoe groter de winstmarge. Dat verklaart meteen waarom kleine, betaalbare modellen stilaan verdwijnen en instapmodellen gevaarlijk dicht bij de grens van 25.000 euro komen. Het verklaart ook de elektrificatiegolf, want elektrische wagens leveren hogere marges op dan modellen met verbrandingsmotoren.
Bij luxemerken zorgt een ander verdienmodel voor stevige winsten: de productie van modellen in een beperkte oplage. Hun klanten zijn namelijk dol op unieke auto’s die hen onderscheiden van hun al even vermogende vrienden. En de vraag lijkt eindeloos. Kijk maar naar het aantal limited editions dat elk jaar verschijnt – allemaal snel uitverkocht, ondanks hun torenhoge prijs. Zeldzaamheid wakkert nu eenmaal de begeerte van klanten aan.

Personalisatie loont
De personalisering van auto’s is een sterk groeiende markt. Kijk maar naar het enorme aanbod aan opties en configuraties dat zowat alle constructeurs tegenwoordig aanbieden in het premium- en luxesegment. Het zijn de details – zelfs de meest onbenullige – die een auto maken én die vooral de eindfactuur de hoogte in jagen. Tot groot genoegen van de merken zelf, die zich in de handen wrijven met de winst die ze halen uit de personalisering van hun modellen.
Advertentie – lees hieronder verder
Voor steeds meer vermogende klanten lijkt het niet langer voldoende om gewoon een auto te bezitten die bij hen past. Dat hebben luxemerken al jaren begrepen. Merken als Aston Martin, Bentley, McLaren, Rolls-Royce, Ferrari of Bugatti brengen geregeld supercars en zelfs hypercars uit waarvan de productie extreem beperkt is. Die modellen zijn niet alleen razendsnel, maar zien er zo buitengewoon uit dat je gegarandeerd opvalt als je ermee rijdt. En omdat ze zo zeldzaam zijn, stijgt hun waarde vaak pijlsnel. Veel eigenaars parkeren ze dan ook in geklimatiseerde garages, zonder er ooit mee te rijden. Ze worden beschouwd als investeringen – veilige havens, net als goud of uitzonderlijke horloges.

Ego boven alles
In 2023 stelde Rolls-Royce bijvoorbeeld de Droptail ‘La Rose Noire’ voor: een unieke cabriolet, volledig op maat gemaakt voor de klant die hem bestelde. Overladen met luxe en edele materialen is dit meer dan 5,3 meter lange slagschip simpelweg de duurste auto ter wereld, met een geschatte prijs van meer dan 25 miljoen euro. Het voornaamste verkoopargument van deze fabuleuze Rolls-Royce? De eigenaar heeft de top bereikt – en iedereen mag het weten. In essentie gaat het om een opzichtig statussymbool met vier wielen en een V12-motor van BMW-origine.

Een auto weerspiegelt in de eerste plaats het ego van zijn eigenaar. En het fenomeen van zeer beperkte reeksen spreekt intussen zelfs massamerken aan. Mercedes-AMG gaf het startschot met de hypercar AMG One, gebouwd in 275 exemplaren en uitgerust met technologie die rechtstreeks uit de Formule 1 komt. Ondanks een prijskaartje van zo’n 3 miljoen euro en grote vertraging bij de ontwikkeling werd het model een commercieel succes. Dat moedigde het merk aan om enkele maanden geleden de PureSpeed te presenteren: een SL zonder voorruit, met een opvallende lak. Gelimiteerd tot 250 stuks vormt deze flamboyante roadster de eerste stap in het Mythos-gamma – een lijn hyperexclusieve modellen voor klanten die geen rekening meer houden met het budget en een ‘normale’ Mercedes-AMG maar gewoontjes vinden.

Ook BMW bleef niet bij de pakken zitten. Hoewel de sportieve M-modellen regelmatig als gelimiteerde collector’s editions verschijnen, bracht het Beierse merk sinds de iconische M1 (1978-1981) geen echt exclusief model meer uit. Na het tegenvallende succes van de kolossale XM – een SUV die elke vorm van elegantie mist – besloot BMW een versnelling hoger te schakelen. In mei 2024 presenteerde het merk op het prestigieuze concours d’élégance van Villa d’Este het studiemodel Skytop. Toen BMW aankondigde dat het model effectief in productie zou gaan, waren de vijftig exemplaren van dit 625 pk sterke monster al meteen gereserveerd. Het bewijs dat er bij bepaalde klanten wel vraag is naar dit soort auto’s.

In een interview met het Britse magazine Auto Express bevestigde Sylvia Neubauer, vicepresident van BMW M, dat er een opvolger komt voor de BMW M1. “Dergelijke auto’s hebben een positief effect op het imago en zelfs op de rest van het gamma”, aldus Neubauer. Zolang er klanten zijn die miljoenen euro’s overhebben voor auto’s die uiteindelijk niet zo veel nut hebben, zullen er hyperexclusieve, beperkte reeksen blijven verschijnen. Voor instapmodellen wordt het daarentegen almaar moeilijker.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be