Elektrisch

Elektrische auto’s: snelladen zonder laadpaal binnenkort mogelijk

Het is geen geheim dat het publieke laadnetwerk nog fors moet verbeteren voor de transitie naar de elektrische auto. De stad Antwerpen wil dit probleem echter omzeilen met de diensten van de start-up Uze, die mobiele laadstations aanbiedt die overal gebruikt kunnen worden. De oplossing voor de toekomst?

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 16 mei 2023 | Leestijd: 4 min

Voor de transitie naar de elektrische auto publiek laadnetwerk die naam waardig noodzakelijk. Overal rollen overheden ambitieuze plannen uit om publieke en snelle laadpunten te plaatsen zodat bewoners die thuis niet altijd over een eigen garage of laadpunt beschikken toch de batterij van hun elektrische auto kunnen opladen.

Voor sommige steden is een dicht netwerk van publieke laadpunten een moeilijke kwestie. Dit is bijvoorbeeld het geval in Antwerpen, dat de investeringen te duur vindt en het gebruik problematisch omdat het afhangt van de burgerzin van bewoners die plaats moeten maken voor de volgende bestuurder zodra hun batterij opgeladen is. Om een wildgroei te vermijden, begint de stad met een proefproject, voorlopig alleen met de elektrische deelwagens van GreenMobility. De oplossing is een mobiel laadstation (geleverd door de Antwerpse start-up Uze) dat simpelweg naast de op te laden auto wordt geplaatst.

Advertentie – lees hieronder verder

Slechts 30 kWh

Concreet brengt een operator van Uze het mobiele laadstation ter plaatse, om het daarna aan te sluiten op de batterij. De mobiele laadstations hebben een capaciteit van ongeveer 30 kWh, volgens Uze genoeg om de meeste elektrische modellen van 20 tot 80 procent op te laden. Akkoord, als het een Peugeot e-208 of een Renault Zoe is. Maar bij andere modellen klopt dit niet echt, want batterijpakketten van meer dan 70 kWh komen steeds vaker voor. Voor veel bestuurders zal het dus niet mogelijk zijn om de batterij van hun elektrische auto helemaal op te laden.

uze2

In ieder geval maakt deze dienst het mogelijk om overal op te laden, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de logistiek. Natuurlijk blijven de medewerkers van Uze niet ter plaatse tijdens het opladen: ze rijden met een elektrische step naar andere auto’s en vervoeren andere mobiele batterijen voor andere voertuigen.

Hoeveel kost het?

De dienstverlening van Uze is natuurlijk niet gratis. Het proefproject heeft nog geen officiële prijs bekendgemaakt, maar volgens HLN, dat de topman van Uze interviewde, zou de prijs per kWh in de buurt liggen van de prijs die aangerekend wordt aan snellaadstations langs de snelweg, namelijk tussen 0,8 en 0,9 euro/kWh. Dit is uiteraard niet goedkoop en leidt tot een kostprijs van 16,2 euro per 100 km voor een kleine elektrische stadswagen (zoals de e-208) die 15 kWh/100 km verbruikt of 18 kWh in totaal als je rekening houdt met de laadverliezen (kabel, batterij enzovoort). De oplossing van Uze is dus niet democratisch maar wel praktisch.

Als alles volgens plan verloopt voor Uze, zijn deze ‘mobiele laadstations op bestelling’ tegen eind 2023 beschikbaar voor alle Antwerpenaren.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon