In een wereld waarin elektrische auto’s en smartphones alomtegenwoordig zijn, heeft de manier waarop batterijen opgeladen worden een directe invloed op hun efficiëntie en levensduur. Natuurlijk is het verleidelijk om altijd snel te laden en tijd te besparen, maar dit blijft niet zonder gevolgen. Snel opladen versnelt niet alleen de slijtage van de batterij, maar vermindert ook de efficiëntie van de geïnjecteerde energie. Het energieverlies is voornamelijk te wijten aan de warmte die vrijkomt tijdens het snelladen. Omgekeerd zorgt langzaam laden voor een betere energieopslag en uiteindelijk een groter rijbereik.
Warmteverlies
Een van de belangrijkste factoren tijdens snelladen is de warmteontwikkeling. Of het nu gaat om een smartphone of een elektrische auto: hoe hoger de stroom, hoe hoger de temperatuur van de batterij. Deze overtollige warmte vereist specifiek thermisch beheer om schade te voorkomen. Een deel van de energie die gebruikt wordt om de batterij op te laden, moet dus de batterij koelen, wat onvermijdelijk ten koste gaat van de energie-efficiëntie.
Traag opladen vermindert dit probleem. Omdat er minder warmte geproduceerd wordt, kan een groter deel van de geïnjecteerde energie opgeslagen worden in de cellen. Dit vertaalt zich onvermijdelijk in een groter rijbereik voor dezelfde hoeveelheid energie. Met andere woorden, traag laden is niet alleen beter voor de batterij, maar optimaliseert ook het energiegebruik.
Advertentie – lees hieronder verder
Polarisatie en interne weerstand
Een ander probleem bij snelladen is het fenomeen polarisatie. Onder invloed van een hoge stroomsterkte neemt de interne weerstand van de batterijcellen toe, waardoor energie verloren gaat. Deze verliezen, meestal in de vorm van warmte, verminderen de hoeveelheid bruikbare energie.
Door te kiezen voor langzaam opladen, wordt ook deze polarisatie geminimaliseerd. De energie wordt gelijkmatiger over de cellen verdeeld, waardoor een grotere opslagcapaciteit ontstaat. De batterij behoudt dus beter haar potentieel om energie te leveren.
Langere levensduur
Zoals te verwachten, helpen de hoge warmte- en polarisatieniveaus bij snel opladen niet om het batterijpakket op de lange termijn in goede staat houden. Toegegeven, studies tonen aan dat batterijen minder degraderen dan eerst gedacht, maar de intensivering van chemische reacties verhoogt het risico op slijtage en dus een vermindering van de maximale capaciteit. Langzaam opladen maakt de chemische reacties minder heftig, waardoor de levensduur toeneemt. Dit is allemaal in het voordeel van de gebruiker, die niet alleen een groter rijbereik behoudt, maar ook een betere restwaarde bij doorverkoop. Het is duidelijk dat tweedehandskopers vroeg of laat een overzicht van de staat van de batterij zullen eisen, zoals nu al het geval is in Duitsland.
Uiteindelijk ligt de sleutel voor gezonde en efficiënte batterijen in een harmonieuze energieverdeling. Bij traag laden heeft het managementsysteem van de batterij genoeg tijd om de lading tussen de cellen in evenwicht te brengen. Goed om te weten.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be