Tegenwoordig is het lastig om een voordelig elektriciteitscontract te vinden. De afgelopen maanden zijn de prijzen gestegen om vervolgens weer te dalen naar het niveau van vóór de crisis (en de oorlog in Oekraïne), maar de realiteit is dat contracten met een vast tarief nu duurder zijn dan voorheen. Dit komt omdat energieleveranciers zich willen beschermen tegen mogelijke toekomstige prijsschommelingen.
Voor grote gebruikers is het een zeer stressvolle periode geweest, en in het bijzonder voor eigenaars van elektrische auto’s die, op het hoogtepunt van de inflatie, het financiële voordeel (in termen van gebruik) van hun elektrische auto hebben zien wegsmelten als sneeuw voor de zon. Want hoewel het hebben van zonnepanelen een goede zaak is, dekken ze vaak niet alle stroom die de auto verbruikt.
Nieuw contract
Met dat in het achterhoofd lanceert Engie als eerste een contract speciaal voor gebruikers van een elektrische auto. Concreet richt Engie Drive (de naam van het contract) zich tot mensen die vaak thuis opladen. De bedoeling is dat ze een speciale app gebruiken waarmee ze het opladen kunnen plannen op de daluren. En als ze dat dan doen, krijgen ze een korting van 1,5 eurocent per opgeladen kWh.
Advertentie – lees hieronder verder
Het doel van Engie is duidelijk niet filantropisch. De leverancier (die ook producent is) profiteert van een vlottere vraag naar elektriciteit, d.w.z. een vraag die beter verdeeld is over de dag. “Door klanten aan te moedigen om tijdens de daluren op te laden, helpt Engie om het evenwicht op het net te bewaren. Het voordeel dat we hieruit halen, delen we met de klant via deze bonus”, aldus de woordvoerder.
Evenwicht op het net
Het evenwicht op het net bewaren, kost de leveranciers ook geld. En het ligt voor de hand dat wanneer iedereen ‘s avonds huiswaarts keert en gaat koken, wassen enzovoort, dit een piek in de vraag creëert waarvoor extra productie-eenheden moeten worden ingeschakeld of gemoduleerd omdat er geen hernieuwbare zonne-energie meer beschikbaar is. En dit is uiteraard nog meer het geval met de opkomst van de elektrische wagen, die op alsmaar grotere schaal wordt verkocht in België.
Door op deze manier te werken, hoopt Engie het netwerkbeheer te vereenvoudigen. Merk op dat nog niet alle automerken onder dit contract vallen, omdat ze Engie toestemming moeten geven om toegang te krijgen tot de gegevens van de auto voor deze toepassing. De leverancier hoopt echter dat de fabrikanten dit snel zullen accepteren.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be