Sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 hebben de Westerse landen opeenvolgende reeksen sancties genomen om de Russische economie te beteugelen, vooral om de winsten uit de verkoop van aardolie die de oorlog financieren zoveel mogelijk te beperken. Europa en sommigen bondgenoten zijn zelfs zo ver gegaan om een totaal embargo op Russische olie af te kondigen, zodat vandaag slechts zeer kleine hoeveelheden ruwe olie of aardgas Europa binnenkomen. Althans officieel.
Alleen geeft dit beeld de realiteit niet nauwkeurig weer, want momenteel worden nog steeds aanzienlijke hoeveelheden ruwe olie op de wereldmarkten verhandeld, waardoor Vladimir Poetin royale winsten kan blijven opstrijken. En Europa zou zich daarover ernstig zorgen maken, volgens verschillende Europese, Oekraïense en industriële bronnen.
Onmogelijk te traceren
Een eerste aanwijzing: de productie- en exportvolumes van Russische ruwe olie zijn sinds het begin van de oorlog stabiel gebleven, wat aangeeft dat ze ergens een koper moeten vinden. En het is dus mogelijk, volgens een door Business AM geïnterviewde econoom, dat Russische olie via tussenpersonen bij Europese klanten terechtkomt. Hoe is dat mogelijk? Simpelweg omdat ruwe olie erg moeilijk – zo niet onmogelijk – te traceren is op de wereldmarkten. Het is heel gemakkelijk om ze te mengen met andere ladingen uit andere producerende landen en het wordt daarom onmogelijk om de ware oorsprong te identificeren. En dat is nog niet alles: elk raffinageproces wist ook alle sporen van de oorsprong van de olie uit.
Advertentie – lees hieronder verder
Medeplichtige bedrijven?
In deze grote oliezwendel leiden bepaalde landen en rederijen met weinig aanzien en vaak geregistreerd in belastingparadijzen de dans. Een van de vermoedelijke toegangswegen is de Baku-Tbilisi-Ceyhan oliepijpleiding die door Azerbeidzjan en Turkije loopt. Deze verdenkingen zijn vrij gegrond, want bijvoorbeeld tussen april en juli 2022 zou Azerbeidzjan in zijn hele geschiedenis nooit zoveel vaten hebben geëxporteerd. Natuurlijk ontkennen de autoriteiten dit…
Rusland kan eveneens rekenen op Turkije, dat in zijn internationale betrekkingen altijd een dubbelspel heeft gespeeld. Dat land heeft ook besloten om geen sancties op te leggen tegen Russische olie, terwijl het volgens Reuters ook zijn olie-import uit het grootste land ter wereld heeft verdubbeld.
Rusland zou dus een winst van zo’n 600 miljoen euro per dag blijven opstrijken dankzij zijn olie, een financiële meevaller die paradoxaal genoeg vooral uit Europa komt. Dit betekent dat de Russische olie rijkelijk blijft stromen in onze tankstations. Het Finse onderzoekscentrum voor energie en schone lucht (CREA) zei dat het bewijs had “dat sommige internationale bedrijven raffinageproducten kopen die zijn gemaakt van Russische olie en deze in Europa verkopen”.
Het laatste radertje in deze duidelijk goed geoliede machinerie: Rusland heeft ook een enorme vloot van ‘spookschepen’ waarmee het dit embargo en de prijsplafonds kan omzeilen. Rusland levert vooral aan China en India waar de import in 2022 met respectievelijk +19% en +800% steeg, aldus het IEA.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be