Hoe werkt het?
Verschillende gemeentes verbieden tegenwoordig het verkeer voor niet-inwoners in bepaalde straten (en dit eventueel enkel gedurende de spitsuren). Enkel wie over een vergunning beschikt mag dan in de straat in kwestie rijden. Op die manier wil men sluipverkeer in de straten in kwestie tegengaan.
Een slimme camera registreert de nummerplaten van wie door de straat rijdt waarbij wordt gecheckt wie geen vergunning daarvoor heeft. De eigenaars van de wagens die geen vergunning hebben worden beboet.
Wat riskeer je?
Heb je geen vergunning om door de straat in kwestie te rijden, dan riskeer je een GAS-boete. Die bedraagt veelal zowat 55 euro.
Advertentie – lees hieronder verder
Wat kan je ertegen doen?
Als men je ter kennis brengt dat je een inbreuk beging heb je 15 dagen de tijd om te reageren en je verweermiddelen te laten kennen. Je kan daarbij bv. aantonen dat je onschuldig bent of inroepen dat het niet goed was aangekondigd dat de straat enkel voor plaatselijk verkeer toegankelijk was.
Krijg je desondanks een boete, dan kan je de zaak voorleggen aan de politierechtbank. Je hebt daarvoor een maand de tijd. Je moet dan wel een rolrecht betalen van 40 euro. Die krijg je terug als je de zaak wint. Verlies je dan riskeer je ook nog eens een rechtsplegingsvergoeding (180 euro) te moeten betalen aan de advocaat van de gemeente. Er zijn ook eventueel de kosten van je eigen advocaat. Denk dan ook twee keer na vooraleer je zo’n betwisting voert. Het kan immers een dure grap worden. Heb je een rechtsbijstandsverzekering dan kan je daar informeren of deze hiervoor dekking geeft.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be