Een coronaboete aanvechten, doe je zo!

Enkele weken geleden kreeg je een coronaboete omdat je met je wagen onderweg was en je zogenaamd ‘geen sluitende uitleg’ had voor je verplaatsing. Kan je deze boete dan aanvechten en hoe doe je dat? (foto: Belga)

Gepubliceerd op 28 mei 2020
Leestijd : 2 min

Deel

Een coronaboete aanvechten, doe je zo!

In de loop van de voorbije weken werden al bijna 100.000 coronaboetes uitgeschreven. Maar wat als je zo’n boete krijgt waar je het niet mee eens bent?

Proces-verbaal

 

Bij een overtreding van de corona-maatregelen zou de politie vooreerst een proces-verbaal kunnen opstellen dat dan wordt overgemaakt aan het openbaar ministerie. Men zal je dan in principe eerst een minnelijke regeling voorstellen. Betaal je die niet, dan kan je gedagvaard worden voor de rechtbank. Daar kan je je verweermiddelen alsnog laten gelden.

Advertentie – lees hieronder verder

GAS-boete?

Je kan ook eventueel gesanctioneerd worden met een GAS-boete.  Voorwaarde hiervoor is wel dat de betrokken gemeenteraad van de gemeente waar de inbreuk zich voordeed zo’n sanctie mogelijk maakt. Als men je zo’n GAS-boete geeft  dan ontvang je in eerste instantie  vanwege de sanctionerend ambtenaar, de gegevens m.b.t. de vastgestelde feiten en de begane inbreuk, alsmede het bedrag van de administratieve boete die men je wil opleggen. De politie kan de administratieve geldboete overigens enkel met jouw akkoord onmiddellijk innen.

Beroep aantekenen?

Word je op de hoogte gebracht van de inbreuk dat kan je vervolgens je verweermiddelen laten gelden tegenover de sanctionerende ambtenaar. Handhaaft die zijn standpunt, dan heb je vervolgens één maand de tijd om beroep aan te tekenen bij de politierechtbank.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
51.743 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Verkeersveiligheid
Wat je wel en niet mag doen met dashcambeelden

Dashcams winnen snel aan populariteit onder automobilisten. In België gebruikt zo’n 12% tot 15% dagelijks er een om zich te beschermen bij pech of om bewijsmateriaal te hebben bij een ongeval. Maar is het toegestaan om andere weggebruikers zonder hun toestemming te filmen?

28 november 2024 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.743 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.