Een veroordeling voor de politierechtbank kost je voortaan meer

Na een verkeersovertreding moet je voor de politierechtbank verschijnen. Met welke kosten moet je dan allemaal rekening houden? Waarom kost je dat voortaan een stuk meer? En op welke manier kan je je kosten proberen te beperken?

Gepubliceerd op 4 mei 2017
Leestijd : 4 min

Deel

Een veroordeling voor de politierechtbank kost je voortaan meer

Als je een zware verkeersovertreding begaat kan je uiteindelijk wel eens gedagvaard worden voor de politierechtbank. Dat kan ook gebeuren als je weigert een onmiddellijke inning en een minnelijke schikking te betalen. De uiteindelijke rekening van zo’n procedure voor de politierechtbank kan wel eens flink tegenvallen. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

De boete en de opdeciemen

De politierechter zal je vooreerst vaak veroordelen tot het betalen van een geldboete. Je zou bovendien eventueel ook een gevangenisstraf kunnen krijgen en/of een rijverbod. De rechter bepaalt welke geldboete je concreet moet betalen. Om het bedrag daarvan zo laag mogelijk te houden is het belangrijk je zo goed als mogelijk te verdedigen. Je kan daarbij eventueel ook verzachtende omstandigheden inroepen (zoals bijvoorbeeld het feit dat je nooit eerder een veroordeling opliep door de politierechtbank).

Op het eerste zicht kan het bedrag van de boete wel eens meevallen. Weet evenwel dat je het bedrag waartoe de rechter je veroordeelt moet vermenigvuldigen met de zogenaamde opdeciemen. Die zijn sinds kort van 6 naar 8 gegaan. Dat betekent dan ook dat je de geldboete waartoe de rechter je veroordeelt voortaan met 8 moet vermenigvuldigen (terwijl je dat vroeger moest vermenigvuldigen met zes). Veroordeelt de rechtbank je dus bijvoorbeeld tot een geldboete van 100 euro, dan zal je uiteindelijk 800 euro moeten betalen terwijl dat tot voor kort 600 euro was. Het gaat dus om zowat 30 % meer.

Door de verhoging van de opdeciemen denk je maar beter twee keer na vooraleer je een boete betwist. Als je voor de politierechtbank moet verschijnen riskeer je namelijk uiteindelijk heel wat meer te moeten betalen. Het heeft dan ook enkel zin een zaak voor de politierechtbank te laten brengen als je overtuigd bent echt geen overtreding te hebben begaan.

Advertentie – lees hieronder verder

Een veroordeling met uitstel

Je kan aan de rechtbank vragen om de geldboete waartoe je wordt veroordeeld (deels) met uitstel op te leggen. Als de rechter dat ook effectief doet, betekent dat dat je het deel dat met uitstel wordt gegeven niet moet betalen als je binnen de door de rechter opgelegde termijn geen nieuwe feiten pleegt. Als de rechter bijvoorbeeld een geldboete van 200 euro oplegt waarvan de helft met uitstel gedurende een periode van drie jaar, dan moet je dadelijk 800 euro betalen (meer bepaald 100 euro vermeerderd met de opdeciemen). Als je binnen de drie jaar geen nieuwe feiten pleegt moet je rest van de veroordeling niet betalen.

De politierechter kan ook eventueel de opschorting van de straf uitspreken. In dat geval is de rechter van oordeel dat de feiten bewezen zijn maar wordt er je toch geen straf opgelegd. De rechter kan aan deze gunstmaatregel wel voorwaarden koppelen zoals bijvoorbeeld het volgen van een sensibiliseringscursus.

Verdere kosten

Als je wordt veroordeeld door de politierechter zal je daarnaast ook de gerechtskosten (zo bv. de dagvaardingskosten) moeten betalen. Verder riskeer je ook allerlei andere kosten te moeten betalen (zoals bijvoorbeeld sleepkosten, kosten van deskundigen die worden aangesteld en diens meer).

Verder moet je, als je werd veroordeeld tot een geldboete van meer dan 25 euro, ook een bijdrage betalen aan het zogenaamde slachtofferfonds. Deze bijdrage bedraagt 25 euro te vermeerderen met de opdeciemen. Concreet betekent dit dat je uiteindelijk een bedrag van maar liefst 200 euro ‘extra’ moet betalen. Dit komt bovenop je boete en de andere kosten waartoe de politierechter je veroordeelt.

Je kan niet betalen

Als je door de politierechtbank wordt veroordeeld, ontvang je in beginsel binnen de drie à vier maanden na je definitieve veroordeling een betalingsuitnodiging. Op deze betalingsuitnodiging worden het te betalen bedrag en de uiterste betaaldatum vermeld.

Kan je dit bedrag niet betalen dan kan je een verzoek richten tot de Dienst Penale Boeten van de Federale Overheidsdienst Financiën om een afbetalingsplan te krijgen.

Advocatenkosten

Als je een beroep doet op de diensten van een advocaat, moet je ook diens kosten betalen. Spreek met je advocaat op voorhand af wat zijn tussenkomst je precies zal kosten. Hij zal je allicht een ereloon vragen (hij kan dat bijvoorbeeld berekenen op basis van een tarief per uur) alsook bepaalde kosten (zo bijvoorbeeld een eenmalige dossierkost, de kosten van briefwisseling, verplaatsingskosten en diens meer).  

Weet dat je advocaat ook BTW moet rekenen op het bedrag van zijn rekening.

Rechtsbijstandsverzekering

Als je een rechtsbijstandsverzekering aanging kan je de kosten van je advocaat laten betalen door je verzekeraar. De boete waartoe de rechtbank je veroordeelt kan je integendeel niet verhalen op je verzekeraar. De gerechtskosten worden dan weer wel eventueel door je rechtsbijstandsverzekering betaald.

Weet overigens dat je in het kader van je rechtsbijstandsverzekering de vrije keuze hebt van advocaat. Je kan dus zelf kiezen wie je als advocaat neemt om je zaak op de rechtbank te verdedigen.

 

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Deel

Gocar marketplace
51.747 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Verkeersveiligheid
Wat je wel en niet mag doen met dashcambeelden

Dashcams winnen snel aan populariteit onder automobilisten. In België gebruikt zo’n 12% tot 15% dagelijks er een om zich te beschermen bij pech of om bewijsmateriaal te hebben bij een ongeval. Maar is het toegestaan om andere weggebruikers zonder hun toestemming te filmen?

28 november 2024 3 min David Leclercq
Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.
Gocar marketplace
51.747 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.