Nummerplaat vervalst: wat riskeer je?

Rijden met een voertuig dat niet is ingeschreven of waarvan het kenteken is vervalst, is sinds 2018 onderworpen aan een strengere strafrechtelijke vervolging.

Gepubliceerd op 4 januari 2022
Leestijd : 2 min

Deel

Nummerplaat vervalst: wat riskeer je?

Om boetes te vermijden, aarzelen sommigen niet om met hun nummerplaten te knoeien om een zekere onschendbaarheid te bekomen. Dit is uiteraard volledig illegaal en de wetgever heeft onlangs de duimschroeven aangedraaid voor overtreders. Ter herinnering: in België wordt een plaat toegewezen aan een bestuurder en kan die van auto wisselen, in tegenstelling tot veel landen waar een registratie altijd bij een voertuig blijft.

Overtreding tweede graad

politie-inspecteur-belgie-lokale-police-locale

Met het koninklijk besluit van 27 april 2018 tot wijziging van het koninklijk besluit van 30 september 2005 voor inbreuken op grond van de algemene regelgeving in de wetgeving van de verkeerspolitie, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 31 augustus 2018, is het niet-registreren geherkwalificeerd als een overtreding van de tweede graad.

Rijden met een vervalste of onleesbare plaat, of een niet ingeschreven voertuig, wordt sindsdien bestraft met een zwaardere boete, een verdubbeling in geval van een recidive en zelfs een mogelijk verlies van de rijbevoegdheid.

Advertentie – lees hieronder verder

Deze bepaling is ook van toepassing op voertuigen die in België in het verkeer worden gebracht door een Belgische ingezetene maar die een buitenlands kenteken hebben, voertuigen waarvan de inschrijving tijdelijk is zonder aan de voorwaarden te hebben voldaan; voertuigen met een kenteken waarvan het kenteken of de verzegeling of metalen plaat in reliëf is gewijzigd of voertuigen met een ‘test’ of ‘handelaarsplaat’ waarvan de gebruiksvoorwaarden niet in acht worden genomen.

Forse boete

Dus, wat is het risico in geval van vervalsing van een kenteken? Een overtreding in de tweede graad resulteert in een boete met onmiddellijke betaling van 116 euro. Als het voor de rechter wordt gebracht, kan die een boete opleggen variërend van 160 tot 2.000 euro.

Bij herhaling kan dit bedrag nog eens verdubbelen. De magistraat kan onder bepaalde voorwaarden ook beslissen om het rijbewijs in te trekken. Je bent dus gewaarschuwd!

Foto: Sam Van Brabant

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Door Maxime Hérion Journalist

Deel

Gocar marketplace
47.064 nieuwe en tweedehands voertuigen bij jou in de buurt!
Hybride, elektrisch of thermisch? Nieuw of tweedehands? Specialist in het zoeken naar nieuwe en tweedehands voertuigen en al het autonieuws.

In dezelfde categorie

Gocar newsletters
Gocar is de referentie. Of het nu gaat om het laatste autonieuws of de hotste mobiliteitsonderwerpen!
Schrijf je in voor onze Gocar-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en leuke aanbiedingen!
Uw inschrijving werd goed geregistreerd.