Wat zegt de wet?

Waarom bellen tijdens het tanken verboden is

Dit is eigenlijk bekend, want op elke pomp plakt een sticker die het gebruik van mobiele telefoons bij het tanken verbiedt. Helaas besteedt vrijwel niemand er aandacht aan en toch zijn er wel degelijk risico’s aan verbonden.

David Leclercq David Leclercq | Gepubliceerd op 31 mei 2023 | Leestijd: 4 min

Hoewel roken tijdens het tanken om vrij voor de hand liggende redenen verboden is, zijn er enkele jaren geleden extra stickers op alle pompen in de tankstations aangebracht. Die tonen een kleine gekruiste telefoon, een teken dat iedereen begrijpt en waar iedereen zich bewust van moet zijn: het is verboden om te bellen tijdens het tanken.

Dit is wettelijk vastgelegd en eigenlijk gaat het niet alleen om mobiele telefoons, maar om alle elektrische apparaten. Maar waarom? Simpelweg omdat elk elektrisch of elektromagnetisch apparaat mogelijk een vonk kan veroorzaken. De rest kan je raden…

Advertentie – lees hieronder verder

Statische elektriciteit

Want als je tankt, ontsnappen er benzinedampen uit de vulopening, die van nature licht ontvlambaar zijn. Maar hoe kan een mobiele telefoon zomaar een vonk veroorzaken? Het is de verkeerde vraag met voor de hand liggend antwoord: zoals elk elektronisch apparaat produceert een mobiele telefoon statische elektriciteit die een vonk in de richting van de brandstof kan produceren en daarom een ramp kan veroorzaken.

refuel-cell-phone

Dit komt vooral voor wanneer de telefoon defect is, vooral in de batterij, zoals ook kan gebeuren met een elektrische auto. Natuurlijk is de kans op zo’n ongeval zeer gering, maar dit mag niet verhinderen dat er voorzorgen genomen moeten worden in combinatie met fossiele brandstoffen. Dit wordt ook aanbevolen door de oliemaatschappijen, evenals de fabrikanten van mobiele telefoons die zich bewust zijn van het risico.

Geen of zeer beperkt reëel risico?

Deze aanbeveling is verre van absurd, vooral omdat de afwezigheid van een reëel  risico niet moeten verwarren met een zeer lage waarschijnlijkheid, zoals INERIS aan onze collega’s van Caradisiac verklaarde: “Als we bedenken dat er altijd een ATEX-zone is wanneer we brandstof tanken en dat deze explosieve zone kan variëren van enkele centimeters  tot enkele tientallen centimeters bij zeer warm weer, is er dus steeds risico als gevolg van een storing van de telefoon bij het tanken, terwijl ook vele gebruikers een laptop hebben. Dit risico is erg laag, omdat telefoons bijna geen vonken produceren, maar er is ook geen bewijs dat ze zijn ontworpen om deze vonken te voorkomen.”

Kortom, ook al zijn de risico’s laag, toch is het beter om je mobiele telefoon gewoon in de auto te laten liggen als je tankt.

Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be

Wat wordt uw volgende voertuig?

Lees het artikel

Deel dit artikel

Lees meer over


In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Gocar, da's ook meer dan 40.000 voertuigen in voorraad!

Ontdek al de actualiteit

Artikels over hetzelfde onderwerp

Nieuwsbrief

Of het nu gaat om het laatste autonieuws of actuele mobiliteitsonderwerpen.

Wagens voor u

Auto's

In het nieuws

Advertentie – lees hieronder verder

Advertentie

Close icon