Als je een discussie hebt met bv. de verkoper van een tweedehandswagen of met je garagist over een herstelling hoeft dat niet noodzakelijk te eindigen met een ‘echte ‘ procedure. In zaken waarvoor de vrederechter bevoegd is kan je eventueel ook een verzoeningsprocedure starten.
Hoe starten?
Als je een verzoeningsprocedure wil starten bij de vrederechter, hoef je daarvoor niet noodzakelijk een advocaat onder de arm te nemen (hoewel het wel kan). Je kan dat ook zelf doen. Het volstaat een (gewone) brief te richten aan het bevoegde vredegerecht waarin je aangeeft waarover de discussie gaat en wie je in verzoening wil laten oproepen. Je kan ook langs het vredegerecht gaan en daar mondeling vragen om de andere partij in verzoening op te roepen. Weet dat zo’n verzoeningspoging ook gratis is.
Een akkoord, en dan?
De vrederechter zal vervolgens jou en de andere partij oproepen om op een bepaalde dag en uur aanwezig te zijn op het vredegerecht. Je komt dan samen in het bureau van de rechter die kijkt of er een verzoening mogelijk is. Blijkt dat het geval te zijn dan zal de vrederechter jullie akkoord in een PV opnemen. Dat PV heeft dan dezelfde waarde als een vonnis. Leeft de andere partij vervolgens het akkoord niet na, dan kan je dat afdwingen.
Advertentie – lees hieronder verder
En anders?
Komt de andere partij niet opdagen of slaag je er niet in om tot een akkoord te komen, dan zal de vrederechter een PV van niet-verzoening opstellen. De rechter doet in dat geval geen uitspraak. Het is dan aan de partij die een procedure wil starten om daartoe de nodige stappen te zetten. Voor het voeren van een ‘echte’ procedure doe je veelal best een beroep op de diensten van een advocaat.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be