Spreekt de auto jongeren nog wel aan? Goede vraag want het aantal jongeren van 18 tot 25 jaar dat zijn rijexamen aflegt daalt. Wanneer in 2020 de lockdown had geleid tot catastrofale cijfers van rijbewijsexamens (ongeveer 73.700 mensen), was 2021 een goed jaar met meer dan 125.000 geslaagde rijbewijzen. Dit was natuurlijk een inhaaleffect.
Het jaar 2022 daarentegen kende dan weer een aanzienlijke daling van het aantal afgeleverde rijbewijzen: 119.764 volgens de cijfers van de FOD Mobiliteit. Dat is een daling van 6,6% ten opzichte van het jaar ervoor, aldus de krant De Standaard.
Jongeren willen niet meer rijden
Volgens Sud Presse, dat verschillende bedrijven interviewde die jongeren proberen aan te werven, hebben deze laatsten geen zin meer om Brussel te verlaten en lijkt het behalen van een rijbewijs om buiten de hoofdstad te werken hun minste zorg. Dat is een grote handicap voor veel bedrijven die behoefte hebben aan nieuwe aanwervingen met rijvaardigheid.
Volgens VIAS zijn er verschillende redenen voor dit gebrek aan interesse. De eerste reden is dat jongeren alleen maar negatief over auto’s horen: ze vervuilen, zijn duur en hebben bijgevolg geen positief imago meer. Bovendien zijn jongeren zich terdege bewust van files en willen ze er zelf niet in komen te staan.
Advertentie – lees hieronder verder
Een andere reden komt natuurlijk voort uit de bewustwording van jongeren die nu de voorkeur geven aan alternatieve en zo mogelijk zachte mobiliteitsmiddelen. Bovendien zijn de inspanningen die de MIVB de laatste tijd heeft geleverd aanzienlijk: jongeren onder de 25 krijgen een jaarabonnement voor 12 euro. Ook dat is een sterk argument. Bovendien lijkt het nachtelijke uitgaansmodel zijn beste tijd te hebben gehad. Tegenwoordig gaan jongeren uit in het dorpshuis of ontmoeten ze elkaar gewoon bij vrienden thuis. Tenslotte zorgen sociale netwerken er ook voor dat meer mensen thuis blijven en zo in contact blijven met hun geliefden.
Locatie is de sleutel
Deze trend doet zich echter vooral voor in de grote steden. In landelijke gebieden met slechte verbindingen van het openbaar vervoer moeten jongeren nog steeds de auto gebruiken. Ze kunnen ook niet anders. VIAS wijst er ook op dat het behalen van een rijbewijs veel moeilijker is geworden dan vroeger, vooral door de bekwaamheidsproeven. Ook dit is ongetwijfeld een rem.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be