De terugkeer van het koude weer in België betekent niet alleen de eerste pannes met batterijen en startmotoren op koude ochtenden. Je moet ook je autoruiten weer ontdooien. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door het weer, namelijk door de koude temperaturen in combinatie met het vocht in de lucht, dat zich afzet op koude oppervlakken en, zodra het bevriest, in ijs verandert.
Ook als het niet vriest?
Er kan zich ook ijs vormen op autoruiten als de nachttemperaturen niet onder nul gedaald zijn en het dus niet gevroren heeft. Hoe valt dit te verklaren? HLN legt uit dat dit fenomeen ‘droge vorst’ heet.
Dit speciaal type vorst ontstaat wanneer de lucht verzadigd is met waterdamp, met andere woorden wanneer er (bijna) 100 procent vocht in de lucht zit. Wanneer dit gebeurt, zet het vocht zich af op externe (en vooral koude) voorwerpen, zoals auto’s. Hierdoor kan de auto afkoelen. Omdat de auto sneller afkoelt dan de omringende lucht, vormt er zich een laagje ijs terwijl het buiten niet vriest. Met andere woorden, het kan bijvoorbeeld op de voorruit nul graden worden, maar buiten niet. Verrassend, maar het is echt zo.
Advertentie – lees hieronder verder
Hoe voorkom je het?
Deze situatie van droge vorst kan voorkomen worden voor het comfort van automobilisten, ofwel door de auto onder een afdak te plaatsen ofwel door de ruiten af te dekken met een deken of andere bescherming. Verrassend? Niet echt. Het omgekeerde kan ook gebeuren. Als de luchtvochtigheid heel laag is, kan het vriezen zonder dat er ijs op de ruiten komt.
Op zoek naar een auto? Zoek, vind en koop het beste model op Gocar.be